Als ondernemer kun je je verdiende geld op verschillende manieren besteden. Bijvoorbeeld door te investeren in je bedrijf om door te groeien. Of beleggen in aandelen of obligaties. Een andere optie is investeren in beleggingsvastgoed. Dat kan op twee manieren: zelf iets kopen of instappen in een vastgoedfonds. In dit artikel zoomen we in op vastgoedfondsen.

Vind binnen enkele minuten een beleggingsfonds die bij jou past! Ontdek onze gratis vergelijker en zet de eerste stap naar (meer) rendement.

Inhoudsopgave

Wat is een vastgoedfonds?

Een vastgoedfonds is een beleggingsfonds dat uitsluitend investeert in onroerend goed. Je koopt dus niet je eigen woning of kantoor, maar een aandeel in een fonds. 

Bij een vastgoedfonds wordt – net als bij andere beleggingsfondsen – het vermogen van een groep mensen bijeengebracht en op dezelfde manier belegd.

Als belegger koop je de door jouw gewenste hoeveelheid participaties. De specialisten van het fonds gebruiken het ingelegde vermogen voor het aankopen van onroerend goed. Vaak heb je als belegger geen keuze waarin het vastgoed wordt belegd.

In wat voor soort onroerend goed belegt een vastgoedfonds?

Een fonds kan in verschillende soorten vastgoed investeren. Denk aan:

  • kantoren en bedrijfspanden
  • winkels of winkelcentra
  • woningen
  • logistieke voorzieningen
  • zendmasten
  • datacenters

 

Sommige fondsen leggen zich toe op een specifiek type vastgoed, bijvoorbeeld woningen of winkelcentra. Anderen zijn dan weer gebonden aan een regio, bijvoorbeeld Nederlands vastgoed. Er zijn ook veel fondsen die een mix maken van diverse soorten vastgoed.

Wie beheert een vastgoedfonds?

Een professioneel management dat is samengesteld uit diverse specialisten, heeft de leiding over een fonds. Deze fondsbeheerders beheren het aangekochte vastgoed en slaan toe als ze in de markt een goede mogelijkheid zien om te investeren of verkopen. 

Als investeerder in een vastgoedfonds heb je dus geen omkijken naar het dagelijkse wel en wee rondom het beheer en je hoeft geen vastgoedexpert te zijn.

Wat is het verdienmodel van een vastgoedfonds?

Het aangekochte onroerend goed wordt over het algemeen verhuurd. De huur die hiermee wordt opgehaald, vormt het rendement. De huuropbrengsten worden in de vorm van dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders. Vanzelfsprekend worden de kosten voor het fondsbeheer in mindering gebracht.

Het rendement op vastgoed hangt sterk af van marktontwikkelingen, het object en de locatie. Gemiddeld ligt het rendement bij vastgoedfondsen tussen de vijf en zeven procent.

Wat voor soort vastgoedfondsen zijn er?

Open-end fonds

Bij een open-end fonds is het altijd mogelijk om je belegging uit te breiden. Ook uitstappen is mogelijk (onder voorwaarden).

Closed-end fonds

Bij een ‘closed-end’ fonds staat het aantal aandelen en de looptijd vast. Over het algemeen bestaat zo’n fonds zeven tot tien jaar. Als belegger ben je weinig flexibel, want je kunt tussentijds niet of lastig verkopen of uitbreiden. Daar staat tegenover dat je precies weet waar je aan toe bent.

Beursgenoteerd fonds

Hierbij koop je aandelen in een vastgoedonderneming met een notering op de beurs. De omvang van de portefeuille is vaak groot, waardoor risico’s worden gespreid.

Een ander voordeel van beursgenoteerd vastgoed is dat de aandelen relatief makkelijk te verhandelen zijn. Daarbij heb je te maken met de grillen van de markt. Dat kan positief zijn: als de koers stijgt, zijn je aandelen meer waard. Maar de prijs kan ook dalen.

Wat zijn de voordelen van vastgoedfondsen in vergelijking met zelf investeren in onroerend goed?

Je kunt voor een kleiner bedrag instappen

Je hoeft niet zelf een hele woning of bedrijfsruimte te kopen. Daardoor kun je met een relatief laag bedrag in een vastgoedfonds meedoen.

Het beheer word je uit handen genomen

Als belegger in fondsen hoef je je geen zorgen te maken over onderhoud van panden of het vinden van huurders. Dat scheelt een hoop gedoe. Een groot voordeel voor drukke ondernemers! Ook bepaalt de fondsbeheerder in welk onroerend goed je belegt.

Je spreidt financiële risico’s

Een voordeel van beleggen in een vastgoedfonds is dat je vermogen wordt verspreid over meerdere vormen van onroerend goed. Dit zorgt voor een lager risico. Let op: beleggen in vastgoedfondsen is niet zonder risico’s. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Wel is de kans nihil dat je al je belegde geld gaat verliezen.

Stabiele inkomstenbron

Kijk je naar de langere termijn, dan zorgt een investering in onroerend goed voor een vrij stabiele inkomstenbron. Het rendement van vastgoedbeleggingen wordt voor een deel gerealiseerd door de verhuur van panden. Dit betekent dat er maandelijks geld binnenkomt bij de vastgoedfondsen, die dat weer uitkeren als dividend. Daardoor betekent dit een stabiele bron van inkomen voor jou als belegger.

Beleggen in een vastgoedfonds? Denk lange termijn!

Of je nu zelf onroerend goed koopt of kiest voor een fonds: beleggen in vastgoed doe je over het algemeen niet voor de korte termijn. Het is dan ook verstandig om alleen te beginnen met geld dat je langere tijd kunt missen.

Zoals bij elke belegging kleven ook aan vastgoedfondsen risico’s. Daarnaast zijn er diverse type fondsen waarvoor je kunt kiezen, met elk hun eigen voor- en nadelen. Ook als het gaat om het geïnvesteerde vastgoed – bijvoorbeeld woningen of winkels – is er keuze.

Wil je weten welk belegginsfonds bij jou past? Ontdek het eenvoudig online met de gratis vergelijker hoe je jouw rendement kunt maximaliseren.

Lees ook…
Als het financieel voor de wind gaat, is het slim om een deel van je vermogen opzij te zetten. Dit kan via een spaarrekening, maar ook door te…
Op zoek naar een investering die goed is je portemonnee en ook de planeet ten goede komt? Duurzame beleggingen bieden die kans. Door gericht te kiezen…
Voor start-ups en scale-ups zijn aandelenopties vaak een slimme strategie om talentvolle medewerkers aan te trekken zonder hoge salarissen te betalen….
Op zoek naar een beleggingsobject voor nu en later? Dan kan een vakantiewoning een aantrekkelijke investering zijn. Maar let op: het is een markt met…
Cryptomunten zijn een digitaal betaalmiddel waar geen derde partij als een traditionele bank aan te pas komt. Wellicht gaan ze een cruciale rol spelen…
Je hebt als ondernemer hard gewerkt en een mooi bedrag opgebouwd. Dat kun je op een spaarrekening zetten – je krijgt weer rente over je spaargeld –…