Hoewel er steeds meer voorzieningen geopend worden, blijft een groot deel van de Nederlanders vanuit huis werken in 2020. Daarbij is de verwachting dat thuiswerken ook na de pandemie gebruikelijk blijft. Maar welke invloed heeft het thuiswerken op ons lichaam?

Het is de verwachting dat thuiswerken ook na de pandemie gebruikelijk blijft. Zeer waarschijnlijk niet de hele week, maar een groter aantal dagen dan men tot begin maart deed. Mensen werken vanuit huis efficiënter doordat er minder afleiding voor hen is, vergaderingen verlopen sneller doordat men sneller to-the-point komt in een videocall en men verliest geen tijd aan het reizen. Toch kunnen er ook negatieve gevolgen zitten aan het thuiswerken. Denk bijvoorbeeld aan lichamelijke klachten, die op kunnen spelen als men onvoldoende beweging krijgt. Welke invloed heeft het thuiswerken op ons lichaam? 

Verkeerde bureaus en bureaustoelen in huis

In de afgelopen maanden hebben veel thuiswerkenden geïnvesteerd in een goede bureaustoel, een los beeldscherm en bijvoorbeeld ergonomische accessoires. Toch doet niet iedereen dit, met alle risico’s van dien. Mensen zitten niet recht op hun stoel, maar hangen naar voren of juist onderuitgezakt aan hun bureau. Iets wat rug- en nekklachten in de hand kan werken. Ook RSI ligt op de loer, wanneer handen en armen niet in de juiste houding worden gehouden tijdens het werken met een muis en toetsenbord.

Tip: informeer eens bij je werkgever of er een mogelijkheid geboden wordt om bureaustoelen, bureaus, apparatuur en accessoires te lenen. Het helpt je de juiste houding aan te nemen tijdens het werk. 

Zorg voor voldoende bewegingen op een werkdag

Tijdens het thuiswerken is het verleidelijk om een dag in huis te blijven. Je neemt plaats achter het bureau, luncht wellicht met de kinderen en vervolgt de werkdag vervolgens opnieuw op de bureaustoel. Het is belangrijk om voldoende te bewegen! Maak bijvoorbeeld een wandeling tijdens de lunch, of ga aan het eind van de dag een rondje hardlopen. Wist je dat er ook speciale bureaustoelen zijn ontwikkeld om bewegend zitten te stimuleren? De swopper is daar een voorbeeld van.

Op deze manier voorkom je dat gewrichten stijf en stram worden. Iets wat op termijn voor een nare pijn kan zorgen. Daarbij is het ook psychisch goed om te bewegen. Het helpt je het hoofd leeg te maken, waardoor je beter slaapt. 

Behoud het sociale contact met collega’s

Tot slot is het voor het mentale aspect belangrijk om contact te houden met collega’s en zakenpartners. Bel ze af en toe eens op om te informeren hoe het gaat! Maak een praatje, die niet gerelateerd hoeft te zijn aan het werk. Door even kort bij te praten ga je eenzaamheid tegen. Zeker als zelfstandig ondernemer kan het af en toe best saai zijn om hele dagen vanuit huis te werken!

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
De maximale onbelaste reiskostenvergoeding is sinds jaar en dag 19 cent per kilometer. Daar komt binnenkort verandering in: vanaf 2023 gaat de…
Vanaf 2024 zijn steeds meer bedrijven verplicht om over de impact van hun activiteiten op mens en milieu te rapporteren. De staat in de Corporate…
De kogel is eindelijk door de kerk: ook energie-intensieve bedrijven krijgen broodnodige financiële ondersteuning om de stijgende energieprijzen het…