Bent u die tiran op de werkvloer of de beste vriend van uw personeel? Wat de beste methode is om met uw mensen om te gaan, daarover verschillen de meningen. Wij zetten vijf historische leiders op een rij. Welke stijl past bij u?

Leiders die zich in het verleden hebben laten gelden kunnen u als leider van een onderneming iets leren. Leiderschapsexpert en auteur Joep Schrijvers onderzoekt voor zijn nieuwe boek (deel 1 verwacht in 2016) hoe ideeën over leiderschap zich de afgelopen 25 eeuwen hebben ontwikkeld. Met hem maken we een figuurlijke reis door de geschiedenis, verpersoonlijkt in tien fascinerende mannen en vrouwen  – leiders, elk op hun manier. Welke leider past het best bij u? Maak uw keuze.

Out of the box
1. Alexander de Grote
356 v. Chr. – 323 v. Chr.

Koning van Macedonië en schepper van een van de grootste rijken in de oudheid: van de lonische Zee tot de Himalaya. Wordt gezien als een van de grootste bevelhebbers in de geschiedenis.

Joep Schrijvers: “Het mythische gezegde ‘de knoop doorhakken’, komt bij Alexander de Grote vandaan. In Gordium in Frygië bezocht hij de Tempel van Zeus. Hier bevond zich een touw dat in een onontwarbare knoop zat gewikkeld. Het orakel van de tempel zei: Wie deze knoop kan ontwarren, zal een groot rijk krijgen. Hierop greep Alexander zijn zwaard en hakte de Gordiaanse knoop doormidden.”

  • Les: Door vindingrijk te zijn en ‘out of the box’ te denken, kun je daadkrachtig uit netelige situaties komen.

Bezonnen
2. Keizer Augustus
63 v. Chr. – 14 na Chr.

Na de dood van zijn oom Julius Ceaser mag keizer Augustus het Romeinse imperium gaan leiden. Dik tien jaar na zijn benoeming verklaart de keizer de oorlog aan Cleopatra. Die hij wint. Een lange periode van rust en vrede volgt.

Joep Schrijvers: “Een goede leider is niet wreed – die is beheerst. Het is de heetgebakerde ondernemer die wel een voorbeeld mag nemen aan keizer Augustus. Een voorbeeld? De zoon van een van de ondergeschikten van Augustus zweerde stiekem samen tegen zijn vader. De vader ontdekte deze ontrouw. Moet ik hem opknopen? vroeg hij aan Augustus. Nee hoor, zei de keizer rustig. Laat hem maar tot bezinning komen in Marseille.”

  • Les: Een leider moet als een vader zijn. Verstandig en weloverwogen.

Stoïcijns
3. Marcus Aurelius
121 – 180

Keizer in de tweede eeuw na Christus, bekend door zijn dagboek met overpeinzingen tijdens een oorlog.

Joep Schrijvers: “Deze leider was een stoïcijnse held vol zelfbeheersing. Zijn dagboek stond vol met kreten die huidige leiders vooruit kunnen helpen. ‘Onderneem nooit iets dat doelloos is’ en ‘Let erop dat u zich niet met de rol van keizer vereenzelvigt’ zijn een paar van zijn adviezen. Oftewel, blijf jezelf. Vertoon geen diva-gedrag. Aurelius vond dat je rationeel moet blijven, je niet moet laten overmannen door emoties.”

  • Les: Een goede ondernemer houdt altijd het hoofd koel.

Aanpakker
4. Florence Nightingale
1820 – 1910

De Britse Florence Nightingale staat bekend als grondlegger van de moderne verpleegkunde. Leest op 34-jarige leeftijd over de Krimoorlog en besluit met 24 verpleegsters af te reizen naar Scutari om orde op zaken te stellen. 

Joep Schrijvers: “Florence Nightingale was meer dan een verpleegkundige met een goed hart. Ze heeft mede de hele ziekenhuisarchitectuur veranderd, geijverd voor goede gezondheidszorg voor iedereen. Een leider die aanpakte, de wetenschap gebruikte, een groot statisticus was. Nightingale was de traditionele aanpakker: Volg mij en we gaan ervoor. Behalve dat was ze een groot organisatietalent en netwerker. Ze zorgde én regelde.”

  • De les: Gebruik statistieken om overzicht te creëren. Dat schept duidelijkheid.

Doorzetter
5. Henry Ford
1863 – 1943

Henry Ford: de doorzetter. Gaat failliet, wordt bedrogen en begint steeds opnieuw. Voert de achturige werkdag in en verhoogt het loon van zijn personeel naar 5 dollar per dag. Met het idee: wat goed is voor de gemeenschap, is goed voor mijn portemonnee. Zijn werknemers kunnen daardoor namelijk zíjn producten kopen.

Joep Schrijvers: “Als ondernemer moet je je, net zoals Henry Ford, steeds afvragen: kan ik vernieuwen? En denk in stakeholders. Je kunt ook wat leren van zijn lopende band: die begon met touwen, stapje voor stapje bouwde hij hem uit. Wil je met een raket naar de maan, begin dan met een vuurpijl. Ook uit de schaduwkant van Ford is een les te trekken. Deze leider had een antisemitische inslag. Iets waar hij in de jaren ‘20 excuses voor heeft aangeboden. Ruiterlijk. Dus als je een ernstige fout maakt, geef dan toe dat je fout zit. Dat siert een echte leider.”

  • De Les: Vraag je steeds af: kan het nog gekker, nog innovatiever?!

Nog meer verhalen, nog meer leiders, nog meer lessen? Lees het volledige artikel in De Zaak nummer 6

15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Een bedrijf overnemen heeft een aantal voordelen. Zo heb je meestal direct een klantenkring en naamsbekendheid. Ben je van plan een bestaand bedrijf te…
Je start een bedrijf, je breidt uit of de groei van je onderneming stagneert juist. Stuk voor stuk situaties waarin je wel wat hulp kunt gebruiken….
Over ondernemen zijn talloze boeken verschenen. Elk met zijn eigen modellen, wetten en strategieën. De Zaak selecteerde de 15 beste boeken voor…