Categorieën

Duurzaam ondernemen is een alom bekend begrip waar je ook als ondernemer bijna niet meer omheen kan. Dat is niet zo verwonderlijk, want een gezonde omgeving ligt voor een groot deel in onze eigen handen. Steeds meer bedrijven hebben dan ook een duurzame instelling.

Dit is niet alleen goed voor het milieu, met een duurzame bedrijfsvoering kun je op de lange termijn wel degelijk kosten besparen. Het blijkt echter uit de praktijk dat het voor kleinere zakelijke ondernemers moeilijk is om hier, naast de dagelijkse werkzaamheden, efficiënt mee om te gaan. Hoe kun je als MKB-er nu slim investeren in duurzaamheid?

De 3 P’s als richtlijn
In het bedrijfsleven wordt vaak gesproken over de 3 P’s: People, Planet en Profit. Het is hiermee van belang dat deze drie elementen op harmonieuze wijze gecombineerd worden. De gedachte is wanneer dit niet het geval is, een van de andere elementen hieronder zal lijden. Voor veel ondernemingen dienen ze als richtlijn voor het beleid achter het maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Duurzaam ondernemen als basis
Het is natuurlijk niet voor iedere kleine ondernemer weggelegd om te investeren in een volledig duurzame bedrijfsvoering. Maar het is wel altijd mogelijk om je steentje bij te dragen. Je kunt als ondernemer duurzame (grond)stoffen (her)gebruiken en recyclen.

Daarnaast kun je ervoor zorgen dat alle producten zo duurzaam mogelijk worden gefabriceerd, verpakt en verzonden. Ben je een dienstverlener? Dan is het een optie om alleen duurzame kantoorartikelen in te kopen, een elektrische auto aan te schaffen voor klantgesprekken en te investeren in energiebesparende maatregelen. Met name dat laatste kan ook nog eens forse besparing opleveren.

Duurzaam omgaan met energie
Je kunt als ondernemer beginnen met het afsluiten van een gunstige en duurzame energiedeal. Soms is het echter lastig om te bepalen wat de beste aanbieding is. Zeker als je ook nog eens van plan bent om energiebesparende maatregelen te nemen. Denk hierbij aan LED-lampen, stand-by killers en isolatie. Zorg daarnaast dat je inzicht hebt in je energieverbruik. Alleen dan weet je of eventuele investeringen noodzakelijk zijn.

Met Toon, de slimme thermostaat van Eneco, zorg je voor een optimale regulering van je verwarming.  Hierdoor heb je op iedere moment van de dag inzicht in het energieverbruik. Je kunt het verbruik op afstand aanpassen waardoor je gemakkelijk kunt besparen op zowel je energie als kosten.

Jouw persoonlijke hulp bij het besparen
Er zijn veel mogelijkheden voor energiebesparing waar je als ondernemer misschien in eerste instantie niet aan denkt. Daarom kan het handig zijn om hulp in te roepen van een deskundige. Eneco biedt hiervoor een speciale zakelijke service aan, namelijk de Vaste Contactpersoon. Daar kun je als ondernemer terecht voor al je vragen omtrent duurzaam ondernemen en energiebesparende oplossingen. Deze contactpersoon is je persoonlijke aanspreekpunt en is nauw betrokken bij jouw bedrijf. Met behulp van de adviezen en de service kun je op duurzame wijze je energiekosten terugdringen. Waar nodig schakelt hij een Bespaarexpert in die jou persoonlijk bij het gehele energiebesparingstraject begeleid. Zo draag jij niet alleen bij aan een betere toekomst voor jouw bedrijf, maar voor ons allemaal.

Lees ook…
De ene crisis is nog maar net voorbij of de andere doet zich alweer voor. Veel ondernemers worden hard getroffen door de sterke inflatie. Niet alleen…
Een jaarplan kan een perfect hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar te formuleren en concreet en haalbaar te maken. In dit…
Ga je een bedrijf starten? Heb je een innovatief idee? Of verandert de markt waarin je actief bent? Dan kun je gebruikmaken van het Business Model…