Ondernemen betekent bezig zijn met de toekomst. Maar wat gebeurt er als u wegvalt? Hoe overleeft de onderneming dan? Zes voorzorgsmaatregelen om uw bedrijf verder te laten draaien zonder u.

Inhoudsopgave

Ontdek universele strategieën voor bedrijfsgroei die werken in elke sector; download het whitepaper en begin vandaag nog met het transformeren van jouw onderneming.

Zorg dat uw bedrijf niet stil komt te staan

U staat er waarschijnlijk liever niet bij stil, maar wat gebeurt er met uw bedrijf als u onverhoopt wegvalt, bijvorbeeld door een ongeval of een ernstige ziekte? Klanten en leveranciers zullen in het begin vaak nog wel begrip en geduld tonen. Maar als het allemaal te lang duurt, haken ze een voor een af.

Zes voorzorgsmaatregelen

Met deze zes voorzorgsmaatregelen kan uw bedrijf ook zonder u verder.

  1. Wijs een vertegenwoordiger aan
    Klanten en leveranciers hebben dan hun aanspreekpunt: ze weten bij wie ze met hun vragen terecht kunnen.
  2. Maak cruciale informatie toegankelijk voor meerdere mensen
    Wat is de code van de kluis? Hoe log je in op de boekhouding? Het komt nog te vaak voor dat niemand bij de financiën kan, simpelweg omdat de inlogcodes voor bankrekeningen of de computer alleen bekend zijn bij de ondernemer zelf. Vindt u het niet wenselijk dat deze nog voordat er iets aan de hand is verspreid worden? Een verzegelde envelop in de kluis of bij de notaris of accountant kan dan een goede oplossing zijn.
  3. Documenteer de bedrijfsprocessen
    Iedere ondernemer doet er goed aan om vanaf de start dit al te regelen. Hij moet tenslotte ook met vakantie kunnen.
  4. Stel een calamiteitenvolmacht op
    Hierin regelt de ondernemer dat, indien hij plotseling wegvalt, anderen gerechtigd zijn om zijn belangen te behartigen.
  5. Maak een draaiboek
    Hoe werken bepaalde zaken? Wie is de contactpersoon bij welke zakelijke relatie? Het werkt veel efficiënter wanneer de (tijdelijke) opvolger eenvoudig kan beschikken over telefoonnummers en aanspreekpunten. Zo’n draaiboek hoeft niet vreselijk lang te zijn. Denk hierbij aan één A4’tje.
  6. Benoem een executeur
    In geval van overlijden is dit de persoon die de nalatenschap afwikkelt. Meestal is dat de bedrijfsopvolger. Maar ook kan er sprake zijn van verschillende executeurs. Voor de voortgang van het bedrijf is het van belang dat ook het ondernemingsvermogen onder de bevoegdheden van de executeur terechtkomt zodat die de zaken draaiende kan houden.

Ontgrendel het potentieel van jouw onderneming met deze bewezen groeiformules; download het whitepaper en zie direct resultaat.

Lees ook…
Klanttevredenheid verhogen is belangrijk voor het succes van je bedrijf. Hoe verhoog je klanttevredenheid? Waar moet je op letten en wat zijn…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
Wil je jouw concurrerende producten overtreffen en omzetgroei realiseren? Richt je dan op de bestaande positionering van je merk en kijk je dit kunt…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Het leven van een ondernemer kan intens zijn. Je wilt alles uit je bedrijf halen en er ook zijn voor je familie en vrienden. En niet te vergeten: af en…