Categorieën

Merkt u ook dat timemanagement niet werkt? Dat u regelmatig tegen de grenzen van de tijd aanloopt? Het komt niet door de methode die u toepast, maar om wat u wilt bereiken. Deze 3 tips zorgen voor een beter resultaat.

Inhoudsopgave

Timemanagement

Merkt u dat de timemanagementmethode die u gebruikt onvoldoende helpt om al het belangrijke werk gedaan te krijgen in de tijd die u hebt?

Hoe goed u het systeem ook inricht, belangrijke zaken blijven nog steeds liggen en u moet – meer dan u wilt – snijden in de aandacht die u ergens anders aan wilt geven. Ongeacht of het een eigen methodiek is of een bekende methode zoals Getting Things Done.

Dat is balen, want op die manier kunt u niet zoveel doen. Niet alleen is daardoor uw toegevoegde waarde lager dan u leuk vindt, u mist ook de mogelijkheden om die dingen te doen die er voor u echt toe doen en waar u maximale voldoening uithaalt.

Trucjes werken niet

Ik wil u graag vertellen hoe u dit oplost, maar moet daarvoor eerst even iets vertellen dat u wellicht niet graag hoort. Let op, daar komt het…

Het toepassen van een trucje om al uw werk weg te zetten in de tijd, is volstrekt, volkomen en totaal niet zinvol!

Geen leuke boodschap? Dan heeft u er vast mee te maken ;-).

Het is pijnlijk om te horen dat waar u al jaren op zit te ploeteren om goed voor elkaar te krijgen, niet goed werkt. Ik kan me zelfs voorstellen dat u dit niet van mij wilt aannemen. U weet immers zeker dat het ‘managen van uw tijd’ belangrijk is om uw drukke werk op z’n minst enigszins in het gareel te houden! Het enige dat af en toe nog niet helemaal lukt is het systeem onderhouden.

Daarnaast zijn er zoveel mensen bezig met het managen van hun tijd, die zijn toch niet allemaal met onzin bezig?

Het gaat om wat u wilt bereiken

Het gaat er niet om hoe uw tijd managet, het gaat erom wat u ermee wilt bereiken. En daar gaat het vaak mis. Het punt is dat dit soort ‘gedragstrucjes’ (wat een timemanagementtechniek nu eenmaal is) niet goed werkt zolang u ze niet inzet voor de dingen die u graag wil realiseren. Als u al het werk dat op u afkomt, probeert in te passen in de tijd die er is, weet u zeker dat dit niet gaat lukken. Als er dan toch zaken van uw bord afvallen, dan kunt u zelf maar beter kiezen welke dat zijn.

Vaak hoopt u dat u dingen op een oppervlakkige manier kunt oplossen, waarbij u alleen uw gedrag aanpast. Het werk is immers al complex en druk genoeg, zonder dat emoties, persoonlijke drijfveren en passies daar ook nog eens in meewegen. En met een beetje harder werken of iets beter plannen moet u toch een heel eind kunnen komen…

Maar waar ‘in het hoofd bedachte prioriteiten’ vaak niet in uw agenda passen, laten ‘met passie gemaakte afwegingen’ zich graag managen door uw tijdsysteem. Die wil u immers het liefst realiseren en vormgeven, en om dat mogelijk te maken helpt het enorm om zorgvuldig met uw tijd om te gaan, met behulp van een timemanagementsysteem.

3 tips

Dit helpt u om ervoor te zorgen dat uw kostbare tijd inzet voor het realiseren van de dingen die voor u belangrijk zijn:

1. Laat de gedachte los dat u vooral de timemanagementtechniek goed moet toepassen. De techniek is een bijzaak, u wilt graag resultaat en voldoening.
2. Ga bij uzelf te rade waar u graag uw tijd aan wilt besteden. Waar verlangt u naar in uw werk of privé? Beschrijf het resultaat van uw verlangen, wat u wil realiseren en waarmaken.
3. Zet uw timemanagementmethodiek in om de acties die horen bij dit verlangen in te plannen in de tijd, zodat u het kunt waarmaken.

Het resultaat telt

Kortom: het resultaat dat u wilt bereiken is interessant, niet de timemanagement-methodiek die u toepast. Zorg er dus voor dat u de techniek inzet voor het realiseren van iets dat belangrijk voor u is en gebruik het niet voor alles dat op u afkomt. Want dat ‘alles’ krijgt u toch niet af.

Zo toegepast helpt het u om met minder moeite meer resultaat te behalen en voldoening te krijgen.

Van dezelfde auteur:

Win 3,5 uur per dag! 3 tips om ongestoord te werken »
3 tips om plannen weer op te pakken »
5 tips om perfectionisme de baas te blijven »

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Volg Callista via haar blog of via Twitter

Lees ook…
Een jaarplan kan een perfect hulpmiddel zijn om je bedrijfsdoelstellingen voor komend jaar te formuleren en concreet en haalbaar te maken. In dit…
Te vaak geef je als ondernemer geld uit aan dingen die niet noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld aan dure softwarepakketten, abonnementen of zakelijke…
De kernkwadranten van Daniel Ofman zijn een belangrijk concept voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Het is een tool die helpt om jezelf beter te…