Op reis geweest in een ver land en een geweldig idee gekregen voor een bedrijf? Maar er tot nu toe niks mee gedaan, want ‘geen geld'? Grijp dan nu uw kans en doe mee aan de business plan competitie van Ondernemen Zonder Grenzen. De winnaar maakt kans op een investering van € 100.000,-.
Harmen van Heist (29) voert samen met nog twee partners de leiding over
Rural Spark. De drie ondernemers kregen drie jaar geleden het idee om met ‘slimme energienetwerken’ te beginnen in India. Zij kozen voor India, omdat daar meteen het goede netwerk gerealiseerd kan worden (zoals in dat land ook ooit op het gebied van telefoonverbindingen de vaste lijn-fase is overgeslagen. Iedereen belt er mobiel).
Van Heist: “Wij verhuren energie kits aan mensen in India, waarmee lampen, telefoons, televisies en ventilatoren van stroom worden voorzien. De energie kit werkt zelf op basis van zonne-energie. Tegen een kleine vergoeding voorziet de huurder van een energie kit op die manier lokale huishoudens van stroom. Zo creëren wij ondernemerschap.”
‘2500 aansluitingen in 2015′ 
De eerste prototypes werden hier in Nederland ontwikkeld. “Sinds kort vindt de productie ook in India zelf plaats. Distributie vindt plaats via locale ‘last-mile’ distributiepartners.” Rural Spark telt nu 52 huurders. Van Heist rekent op een verdubbeling tegen het eind van dit jaar. “Vanaf 2015 rekenen wij op 2500 aansluitingen en in 2016 hopen wij er 5.000 te hebben.”

Investering
Rural Spark won vorig jaar de business plan competitie van Ondernemen Zonder Grenzen. De prijs gaf Van Heist en partners in principe het recht om hun idee te pitchen bij De Investeerdersclub en zo een investering van € 100.000,- binnen te halen. “De Coach van EY gaf vooral feedback op ons financiële businessplan, waardoor wij uiteindelijk GDF SUEZ Rassembleurs d’Energies als investeerder konden binnenhalen.” 

Andere voorbeelden
Ester Wiersma nam deel aan de Summer School van OZG, waardoor zij haar business plan kon aanscherpen. Traced Goods maakt kleding en accessoires van pure materialen zoals leer en cashmier en heeft al 25 verkooppunten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Tsjechië.
Jeroen Janssens van Martono & Company biedt met BAST bbq-kokoskool een beter en duurzaam alternatief voor reguliere houtskool.
Deelname 
Voor de koppeling aan een coach kunt u zich nog
aanmelden tot 31 juli.  Wilt u bovendien kans maken op een investeerder, dan heeft u nog tot
30 september om uw definitieve businessplan in te dienen. De
Summer School begint in augustus, maar u kunt ook inschrijven voor afzonderlijke modules. Bij deelname met twee personen geldt een korting.
Ondernemen Zonder Grenzen is een initiatief van NCDO samen met BiD Network. OZG wordt ondersteund door EY, De Investeerdersclub en The Hub.
Lees ook:


Micro-krediet voor starters »


Download de pocket ‘Succesvol starten’ als e-book »

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Proefrit: Mercedes EQB
De EQB is de ultieme ruime elektrische SUV voor het gezin. Elektrisch, ruim en dynamisch. Nieuwsgierig geworden? Ervaar de EQB nu zelf en reserveer jouw proefrit.