Categorieën

Als het gaat om het starten van een bedrijf, heeft iedereen wel een mening over de manier waarop u uw bedrijf zou moeten leiden. Maar wat is nou waar? Een aantal startersmythes ontrafeld, voor het succes van uw start-up.

1. Het draait allemaal om het gouden idee

Natuurlijk moet uw idee meer dan goed zijn, en de timing van het vermarkten ook precies goed gekozen. Maar uiteindelijk gaat uw idee alleen niet voor geld zorgen, dat doen uw klánten. Onderzoek of er vraag is naar uw product, test uw product of idee op een aantal mensen en luister goed naar hun mening. Doe iets met de uitslag daarvan en laat hen vooral ook weten dat u er iets mee doet.

2. Het is moeilijk om krediet te krijgen

Banken zijn inderdaad minder happig dan voorheen in het verstrekken van ondernemerskredieten. Maar er zijn veel meer wegen die naar Rome leiden. U kunt ook financiering vragen aan zakelijke investeerders, zoals de zogenaamde Business Angels. Of denk eens aan het lenen van geld van familie of vrienden, bijvoorbeeld met behulp  van de Tante Agaath-regeling.

3. Slim zijn is niet genoeg

U kunt een hele slimme ondernemer zijn, die alle zaken keurig op orde heeft. Maar dat is niet genoeg. U heeft ook goede sociale en empathische vaardigheden nodig, bijvoorbeeld om een succes te maken van netwerken of personeel aan te sturen. Het emotionele quotiënt, EQ, is net zo belangrijk als IQ en wordt steeds vaker in verband gebracht met succesvol ondernemen, goed leiderschap en verandering. Recent onderzoek wijst zelfs uit dat rijke mensen vaak hoog scoren op integriteit.

4. Nee zeggen kan best

Als starter wilt u geen opdrachten afslaan. Toch is het belangrijk om alleen die opdrachten aan te nemen, die u bij de start voor ogen had en op uw koers liggen. Het gevolg is dat u met enthousiasme blijft ondernemen, u doet namelijk wat u écht leuk vindt en dat komt een product altijd ten goede.
Hoe zou u het vinden als iemand uw opdracht voor 70% zou doen in plaats van met 100% inzet en aandacht? Als u dit uitlegt aan uw opdrachtgever, kan hij of zij dat toch alleen maar waarderen?

5. Iedereen te vriend willen houden

Natuurlijk wilt u als starter iedereen te vriend houden en conflicten vermijden. Maar soms is dat nu eenmaal onvermijdelijk. U slaat zich daar het beste doorheen door cognitief discussie te voeren.
Uit onderzoek blijkt dat er verschil bestaat tussen discussies oplossen op een goede of slechte manier. Door zogenaamd cognitief ruzie te maken, (vraag vooral ‘wat’ gaan we eraan doen en ‘waarom’ doen we dat?) draagt u bij aan een open sfeer waarin u en uw opdrachtgever of personeel ruimte krijgen om met een oplossing te komen. U zult zien dat u respect afdwingt door nee te zeggen als u dat op een correcte manier doet.

6. Een bedrijf starten, is veel uren maken

Als (startende) ondernemer lijkt u wel geacht te worden om minstens zestig tot tachtig uur per week aan te  buffelen. Er zijn natuurlijk bedrijven waar u er niet aan ontkomt om veel uren te maken. Maar over het algemeen is het belangrijk om meer te focussen op effectiviteit en resultaten, dan op tijd.

Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…