Hebt u zich de kunst van het balanceren op de grenzen al voldoende eigen gemaakt? Deze 3 tips zorgen ervoor dat u goed in evenwicht bent, en de grenzen van de uitdaging kunt opzoeken, zonder te veel of te lang de controle verliezen.

Inhoudsopgave

Balanceren op de grens

Bij een afwisselende en veeleisende functie is het continu balanceren op de grens tussen alle uitdagingen energiek aangaan en niet uitgeblust raken. Zolang u overzicht hebt, gaat het goed en geniet u van de hectiek.

Maar u balanceert op een dunne lijn. Want het gebeurt maar al te vaak dan dat de controle u ontglipt. U wordt onrustig, hebt nergens meer tijd voor en u gaat uzelf en/of anderen onder druk zetten om dingen voor elkaar te krijgen. Als u dit te lang doet, raakt u al gauw uitgeblust en… neemt de Waan van de Dag de regie resoluut van u over.

Die Waan van de Dag ligt constant op de loer en kan op verschillende manieren toeslaan. Dat merkt u vaak pas als het al gebeurd is. Uw leidinggevende stopt u nog een spannende moet-nu-écht-klus toe waardoor er ineens te veel op uw bord ligt en u steeds gehaaster moet werken om alles af te krijgen. Of u gaat zo op in dat ene leuke project dat u de rest even vergeet. Juist daar loopt het in de soep en zo loopt u achter de feiten aan. Of er worden zo veel verschillende dingen van u gevraagd dat u doorlopend moet schakelen.

Dag overzicht en werkplezier, hallo Waan van de Dag.

De kern van het probleem

U hebt zich de kunst van het balanceren op de grenzen onvoldoende eigen gemaakt. Met een goed evenwicht kunt u steeds de grenzen van de uitdaging opzoeken, zonder dat u te veel of te lang de controle verliest.

Kijken naar een vast punt op de horizon is het belangrijkste bij balanceren. Probeer het maar eens als u op één been staat. Uw horizon wordt bepaald door twee dingen:

  1. Weten wat u voor staat, en
  2. Bepalen welke resultaten u wilt bereiken

Als u niet weet waar u voor staat en waar u naartoe wilt, wordt u ingezet voor het bereiken van andermans doelen. U raakt het gevoel kwijt dat u ergens constructief aan bouwt. Uw aandacht raakt versnipperd, uw concentratie verslapt en u weet niet meer goed wat er toe doet. U levert niet meer de kwaliteit die u belangrijk vindt en u normaal zo als vanzelf genereert.

Hierdoor mist u de regie, de uitdaging en uiteindelijk de voldoening in uw werk.

De 3 belangrijkste tips om goed te kunnen balanceren op de grens tussen ‘uitgedaagd worden’ en ‘uitgeblust zijn’:

1. Weet waar u voor staat (de binnenkant)

Uw grootste talenten zijn enerzijds ‘de normaalste zaak van de wereld’ en anderzijds ‘het meest bijzondere dat er bestaat’. Omdat u het goed kunt – en bijna niet níet kunt doen – is het voor u heel gewoon. Het is zelfs vreemd als u merkt dat een ander dat niet zo maar kan. En het is bijzonder omdat u hiermee dus heel veel kunt betekenen voor uw omgeving. Een mooi voorbeeld van zo’n talent is van een interimmanager die ik ken: ‘menszinnig organiseren’.

2. Bepaal wat u wilt bereiken door uw omgeving hierin te betrekken (de buitenkant)

Welke resultaten u wilt en kunt bereiken hangt natuurlijk af van de context waarin u werkt. U stemt hiervoor af op de mensen met wie u werkt en de fase waarin de organisatie zich bevindt.

Zo zal de menszinnige interimmanager haar ‘menszinnigheid’ steeds op een andere manier invullen, afhankelijk van de context van haar klus. De ene keer kan ze bijvoorbeeld medewerkers in een reorganisatie zoveel mogelijk stimuleren om zelf in beweging te komen, omdat ze wat vastgeroest zitten, terwijl ze in een volgende klus kiest om het MT te begeleid zodat die hun medewerkers optimaal kunnen begeleiden in deze reorganisatie periode.

3. Richt zoveel mogelijk van uw tijd en aandacht op deze combi van binnen- en buitenkant

Dit is uw stip op de horizon. Als u hier uw focus op houdt, wordt het veel gemakkelijker om dingen te kiezen die u wél doet en dingen te laten waar u goed onderbouwd nee tegen kunt zeggen.

Want als uw bord te vol ligt, valt er altijd iets af. Dan kunt u maar beter zelf kiezen wat dat is. Zo hebt u tijd voor uw echte uitdagingen en raakt u niet uitgeblust door te veel andere moet-nu-echt-klussen.

Kortom

U brengt uw werk in balans door te weten waar u voor staat in uw werk en uw tijd en aandacht te richten op het bereiken van de doelen die u daarvoor hebt bedacht.

Van dezelfde auteur
Win 3,5 uur per dag! 3 tips om ongestoord te werken »
3 tips om plannen weer op te pakken »
5 tips om perfectionisme de baas te blijven »

Over de auteur:
Callista Roelofs is eigenaar van WaanBrekers en trainer en coach. Ze begeleidt ondernemers en managers die worstelen met de Waan van de Dag om te doen wat er écht toe doet.

“Ik help hen een veel grotere toegevoegde waarde te leveren aan hun organisatie, door het inzetten van hun eigen kwaliteiten en authenticiteit. Dit levert meer rust, meer plezier, meer energie én meer resultaat op.”

Voor meer informatie kijk op www.waanbrekers.nl Daar kunt u zich ook registreren voor haar gratis eBook met vijf handige stappen om te bereiken wat u écht wilt.

Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…