Als startende ondernemer kan je elke euro gebruiken, toch? Drie fiscale tips waarbij je geld kunt besparen en minder hoeft af te dragen.

Inhoudsopgave

1. Verreken vooraf gemaakte kosten

In de opstartfase van je bedrijf maak je wellicht al kosten, terwijl je nog niet officieel als ondernemer ingeschreven staat bij de Belastingdienst.

Heb je bijvoorbeeld een marktonderzoek gedaan of advies ingewonnen? Bewaar dan alle bewijzen hiervan, zoals offertes en facturen. Die kosten kun je later namelijk nog wel aftrekken. Ook de btw mag je als voorbelasting aftrekken in je aangifte omzetbelasting

Overigens tellen de uren die je vooraf steekt in het opstarten van een eigen bedrijf óók mee voor het urencriterium.

2. Dien een middelingsverzoek in

Zeker in de opstartfase is de kans groot dat je inkomen nog erg schommelt. Daardoor blijft er elk jaar onderaan de streep een ander bedrag over met sterk wisselende belastingbedragen tot gevolg.

In zo’n situatie kan het voordelig zijn om een middelingverzoek in te dienen. De fiscus berekent dan je belasting over het gemiddelde inkomen van drie opeenvolgende jaren. Je gemiddelde inkomen kan dan uitkomen in een lager belastingtarief, waardoor je belasting kunt terug krijgen.

Let wel: er is een drempel van € 545. Dat betekent dat je gemiddelde inkomen dus minstens dit bedrag lager moet zijn dan de belasting die je al betaald hebt. Je kunt zo’n verzoek indienen bij je belastingkantoor.

3. Pas je voorlopige teruggaaf aan

Als je in het jaar dat je je bedrijf begint, nog steeds een automatische voorlopige teruggaaf ontvangt, is het handig dit te wijzigen. Die voorlopige teruggaaf is namelijk gebaseerd op het inkomen dat je had, voordat je ondernemer werd en dus waarschijnlijk te hoog. Als dat het geval is, moet je de teruggaaf wijzigen of stopzetten.

Kijk bij de Wijzigingswijzer van de Belastingdienst of je teruggaaf nog klopt. Als het niet meer klopt, lees je hier ook wat je kunt doen om dit te veranderen.

Tip! 

Essentiële (of handige) ondernemerszaken: Bedrijfsverzekeringen (zoals bijvoorbeeld een beroepsaansprakelijkheidsverzekering), een boekhouder of belastingadviseur die je helpt met jouw administratie en/of belastingaangiftes, incassobureau inschakelen voor je openstaande facturen, een professionele website laten maken of een gratis tankpas via De Zaak afsluiten.

Bereken autoverzekering besparing
Altijd met een gerust gevoel de weg op, met de uitgebreide autoverzekering van Allianz voor personenauto’s en bestelwagens. En met de onlangs verlaagde tarieven kan je nu tot €500 per jaar besparen.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Afspraken en voorwaarden rond de eisen van een product of dienst leggen veel ondernemers vast in een contract. Zo’n contract wordt een Service Level…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst….