Is uw bezwaarschrift afgewezen door de Belastingdienst? Dan kunt u daartegen in beroep gaan bij de rechtbank. Met deze checklist zorgt u ervoor dat uw beroepschrift aan alle voorwaarden voldoet.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Stuur op tijd in

 
Als u te laat instuurt, wordt uw zaak mogelijk niet behandeld. Het beroepschrift moet binnen zes weken op de post en niet later dan een week daarna zijn ontvangen. Laat u het door een koerier bezorgen? Dan moet het binnen zes weken zijn ontvangen. Digitaal insturen is niet mogelijk.
 

Te laat of langer nodig?

Ook als u te laat bent, kunt u het beroepschrift nog insturen. Maar u moet dan wel duidelijk kunnen maken waarom. Er moet sprake zijn van ‘bijzondere omstandigheden’, zoals bijvoorbeeld ziekte. Een weekje vissen is dat niet.
 

Oneens met meerdere uitspraken?

U kunt in uw beroepschrift tegen meerdere uitspraken tegelijkertijd in beroep gaan. Dat ligt het meest voor de hand als het om hetzelfde onderwerp gaat, bijvoorbeeld bij verwante beslissingen van dezelfde belastinginspecteur.
 

In welke taal?

Stel het beroepschrift bij voorkeur op in het Nederlands. Het mag in een andere taal, maar dan kan wel om een vertaling worden gevraagd.
 

De inhoud van het beroepschrift

De volgende gegevens in het beroepschrift moeten staan:
  • Datum waarop u het verstuurt;
  • Vermelding van soort document, soort belasting, aanslagnummer en belastingjaar;
  • Geef aan tegen welke uitspraak op bezwaarschrift u in beroep gaat en wat de inhoud van die uitspraak is;
  • Kopie van de aanslag en de uitspraak;
  • Motivering;
  • Bewijsstuk(ken);
  • Verzoek om vergoeding van de proceskosten;
  • Handtekening;
  • Naam, adres en telefoonnummer in Nederland.
 

Motivatie

Geef duidelijk aan waar u het niet mee eens bent en waarom. Wilt u de hoogte van een bepaalde aanslag aanvechten, geef dan aan hoe hoog het bedrag volgens u zou moeten zijn en laat zien hoe u dat bedrag heeft berekend.
 

Uitstel van betaling

Als u in beroep gaat tegen het bedrag van een aanslag, dan kunt u uitstel van betaling vragen. U moet dit doen bij de Belastingdienst zelf en het kan alleen voor het bedrag waar u het niet mee eens bent. Het resterende deel moet u dus wel gewoon betalen.
 

Vergoeding proceskosten

U kunt verzoeken om vergoeding van de proceskosten. Dit is echter afhankelijk van het feit of u het beroep wint. U krijgt dan geen volledige vergoeding, maar een tegemoetkoming volgens vaste tarieven.
 

Stuur dit mee

Voeg een kopie bij van de beslissing(en) waartegen u in beroep gaat. Stuur bewijsstukken mee die uw argumenten kracht bij zetten, zoals (jaar)rekeningen, facturen, of resultaten van een onafhankelijk onderzoek.
 

Gerelateerd lezen:

• “Klanten in termijnen laten betalen, hoe pak ik dat aan?” • Het belang van een goede kredietscore • Factoring: laat je debiteurenbeheer uit handen nemen • Doe iets goeds voor het milieu en bespaar met de milieu-investeringsaftrek en VAMIL

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Het starten van een eigen handelsonderneming is de laatste jaren erg in trek. De handelssector is namelijk zeer toegankelijk en biedt diverse…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Ze waren niet bevriend, hadden nooit met elkaar gewerkt en hadden beiden een prima baan in loondienst. Toch waagden Doreen Borneman (39) uit Zwolle en…