Categorieën

Nog even en de feestdagen staan weer voor de deur. Liggen er extra kansen voor ondernemers die met de kerstdagen en oudejaarsavond geopend zijn? Dan moet er wel genoeg personeel voorhanden zijn. Hoe regelen ze dat eigenlijk?

Eigenaar Rob Vink van het Amersfoortse VIER Accountants en Belastingadviseurs voorziet dat rondom de feestdagen niet alle 16 medewerkers op kantoor zijn, maar wel een “adequate bezetting” aanwezig is. “Het is aan het einde van het jaar druk, maar ik gun onze medewerkers wel hun vrije dagen. Mijn compagnon en ik zijn alle werkdagen aanwezig op kantoor en ook zorgen we dat er genoeg relatiebeheerders op hun post zijn. Dat gaat in goed overleg met onze mensen. Die nemen op vrijdag 2 januari een verplicht vrije dag, net zoals dat rond Hemelvaartsdag gebeurt. Dat verloopt prima zo.”

Eigenaar Kur Alan van pizzeria La Fontanella in Oldenzaal is op Tweede Kerstdag en oudejaarsavond geopend. “We verwachten die avonden tussen de 120 en 150 gasten in onze zaak. Wij gaan niet zoals sommige andere restaurants tijdens de feestdagen onze prijzen verhogen. Wel bieden we bepaalde speciale menu’s aan, al bezoeken de meeste vaste klanten ons voor een eerlijke pizza en een goed bordje pasta.”

Volle bezetting

Hoe zorgt hij voor een volledige bezetting met de feestdagen? “In de keuken heb ik die dagen zes à zeven mensen nodig, in de bediening wil ik er vijf tot zes. En dan plan ik liever iemand teveel in dan dat ik iemand tekort kom. Die planning is overigens nog niet helemaal rond, maar dat komt wel goed. We hanteren twee lijstjes: degenen die met kerst willen werken en eentje voor oudejaarsavond. Of er animo is? Vaak niet, maar dat regelen ze dan maar onderling.”

De extra salariskosten wegen voor Alan niet op tegen de inkomsten van een feestavond in zijn pizzeria. “Ik betaal mijn mensen 150 procent salaris uit. Wat dat betreft werk ik liever een gewone zondag in plaats van een feestdag. Bij de feestdagen komt toch meer voorbereiding kijken wanneer onze gasten uitgebreid willen komen eten. Met de feestdagen draaien we zo’n 3000 tot 4000 euro omzet, vergelijkbaar met een standaard zondagavond. Al die extra moeite is dat dus eigenlijk niet waard. En eigenlijk wil ik zelf ook liever thuis zijn met kerst!”

Werk is werk

Peter de Hart is sinds 2005 de eigenaar van het taxibedrijf in het Noord-Brabantse Vlijmen dat ooit door zijn opa is opgestart. Hij kijkt niet bepaald uit naar de drukke decembermaand. “Zakelijk gezien zou ik het liefst geen enkele van mijn 45 chauffeurs laten rijden op die avonden”, zegt hij. “Maar met de organisatie van Regiotaxi is nu eenmaal contractueel vastgelegd dat ik een paar man moet inzetten. Zeker 20 chauffeurs laat ik rijden op de feestdagen. Die wijs ik zelf aan. Werk is werk, zo zeg ik altijd. En ja, dat kost me extra geld: die moet ik dubbel loon uitbetalen. Gelukkig is er over de gehele linie wel een regeling in het contract met de Regiotaxi, maar als je het per avond bekijkt, valt er tegen die dubbele loonkosten niet op te rijden.”

Lees ook…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…