Gebruik een energievergelijker

Energie kan een hoge kostenpost zijn voor een onderneming. Daarop wil je zo veel mogelijk besparen. Door een zakelijke energievergelijker te gebruiken, weet je welk energiecontract het best past bij de onderneming. Heb je een klein bedrijf, dan is een particulier contract misschien wel voordeliger.

Over zakelijke energie

Bij zakelijke energie geldt een onderscheid tussen klein- en grootverbruik. Dit is vastgelegd in de Elektriciteits- en gaswet. Je bent als ondernemer kleinverbruiker bij een elektriciteitsaansluiting van maximaal 3×80 ampère en een gasaansluiting van een G25-meter die per uur maximaal 40 kubieke meter gas doorgeeft. Dit geldt bijvoorbeeld voor mkb’ers en soms ook voor zzp’ers (maar die zullen vaak een particulier contract afsluiten).

Een grootverbruiker heeft een elektriciteitsaansluiting die groter is dan 3×80 ampère, wat neerkomt op ongeveer 100.000 kilowattuur. De gasmeter is groter dan G25 en laat per uur dan ook meer dan 40 kubieke meter door. Voor zakelijke grootverbruikers geldt verder dat zij een contract moeten afsluiten bij een gekwalificeerde en erkende energieleverancier en de meterstanden moeten laten opnemen door een erkend en gekwalificeerd meetbedrijf. Anders mag de aansluiting niet gebruikt worden. Kleinverbruikers kunnen alleen kiezen voor een energieleverancier die daarvoor een speciale vergunning heeft van de Autoriteit Consument & Markt.

Waarop letten bij de keuze voor zakelijke energie?

Het is verstandig om een energievergelijker te gebruiken om te bepalen welk zakelijk energiecontract het meest voordelig is. Je hoeft dan niet zelf alle contracten naast elkaar te. Er is een aantal punten om op te letten bij het kiezen van een energiecontract:

1. De prijs
De prijs die je betaalt voor de energie is heel belangrijk. Toch moet je verder kijken dan dat. Goedkoper is niet altijd beter. Je wilt uiteindelijk een zakelijke energieleverancier waar je op kunt rekenen, zoals bij storingen. Die moeten natuurlijk snel verholpen worden, zodat bedrijfsprocessen niet in het gedrang komen. Via een zakelijke energievergelijker kun je precies zien welke beoordeling elke leverancier krijgt en kun je de keuze daarop baseren. Op die manier maak je een goede keuze.

2. De looptijd
Een zakelijk energiecontract heeft een langere looptijd dan een particulier contract. Dat is gunstig omdat je door de lange duur vaak een flinke korting krijgt van de energieleverancier. Maar het betekent mogelijk ook dat de energieprijs gedurende de contractperiode vaststaat. Zo kun je niet profiteren van eventuele prijsverlagingen. Teken dus niet zomaar een contract van tien jaar, maar ga na of een kortere periode ook voordelen biedt.

3. De kleine lettertjes (lees ze!)
Neem de voorwaarden van een nieuw contract altijd goed door. Staat er goed vermeld wat de energieleverancier heeft beloofd? En wat gebeurt er wanneer je te maken krijgt met een storing en dit tot schade voor het bedrijf leidt – is dan er eventuele (financiële) compensatie? Het is dus verstandig om het hele contract door te lopen en vragen te stellen aan de leverancier wanneer ergens onduidelijkheid over is.

4. (Misleidende) aanbiedingen (pas op!)
Als bedrijf wil je besparen waar het kan, dus ook op de energierekening. Een aanbieding lijkt dan heel aantrekkelijk. Wie wil er nou geen welkomstkorting? Maar het kan zijn dat deze korting niet opweegt tegen de lagere energietarieven die je bij een andere leverancier betaalt. Verbruik je veel energie? Dan is de kans heel groot dat de besparing die je bereikt met lagere energietarieven hoger is dan een welkomstkorting. In dat geval profiteer je dus helemaal niet van zo’n korting.

Zakelijke energie voor zzp’ers

Ben je zelfstandig ondernemer en heb je een kantoor aan huis? Dan kun je ook een zakelijk energiecontract afsluiten, maar je bent waarschijnlijk een kleinverbruiker en de kans is groot dat een particulier contract gunstiger is. Dit door de tarieven en welkomstkortingen. Zoek ook in dat geval de goedkoopste, maar beste, energieleverancier via een energievergelijker. Je mag de btw op de zakelijke energiekosten vervolgens aftrekken bij de belasting, ook met een particulier contract.

Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…