Onderzoeksplicht
Potentiële franchisenemers moeten van tevoren een groot aantal aspecten van de franchiseorganisatie tegen het licht houden. Dit heet de onderzoeksplicht. Zo moet u bepalen of het verwachte inkomen aantrekkelijk is. Wordt dit nagelaten, dan verspeelt de franchisenemer het recht om achteraf te klagen over de resultaten.
Vraag goed door
Vragen die u verder kunt stellen: Hoe lang bestaat de formule al? Krijgt u een eigen rayon? Moet u zich inkopen of kunt u zonder kosten gaan deelnemen? Ga praten met ondernemers die al in de formule zitten. Hoe is hun relatie met de franchisegever? Wat vinden zij van de geboden ondersteuning? Vraag ook hoe lang de franchisenemers gemiddeld blijven. Dat zegt veel over de formule. Als de helft van twintig vestigingen in een paar jaar tijd van eigenaar is veranderd, moet er een lampje gaan branden.
Hard of soft?
Bij een harde franchiseformule wordt veel centraal geregeld en hebben de franchisenemers beperkte vrijheid van handelen. Voordelen: gezamenlijke inkoop en promotionele acties die ten goede komen aan de hele keten. Bij de softe variant heeft de franchisenemer meer in de melk te brokkelen.
Let op de prognose van inkomsten
Het komt nogal eens voor dat een franchisenemer deelneemt aan een formule op grond van een ondeugdelijke prognose; de ramingen zijn een slag in de lucht of gebaseerd op een algemeen haalbaarheidsonderzoek voor franchisenemers van de organisatie. Ook hier geldt de onderzoeksplicht. Tip: Houd altijd een vestigingsplaatsonderzoek voor het gebied waar geopereerd gaat worden.
Voordat u zelf een formule start…
Begin er alleen aan als u ervan overtuigd bent dat het wat wordt. Maak gebruik van de diensten van onafhankelijke experts voor de ontwikkeling van de formule. Een formule is pas geschikt om te vermarkten als hij goed is getest, bij voorkeur meerdere keren. En niet alleen door de bedenker, maar ook door filiaalbazen. Testen geeft ook een goede indruk van wie uw klanten zijn.
Kost voor de baat
De voorbereiding van een franchiseformule is duur. Zorg dus voor een goede financiële planning. Voordat de eerste franchisenemer zich aanmeldt, moet de hele formule – inclusief de ondersteuning – klaar zijn. Voor een beginnende formule kan het slim zijn om niet al te harde eisen te stellen. Deze kunnen aangescherpt worden als de keten groeit.
Het prijskaartje
Vraagt u de franchisenemer om entreegeld, en hoeveel? Dat is lastig te bepalen, want u heeft te maken met de markt. Schakel experts in voor de bepaling van een reële fee. Als u dit helemaal in eigen hand houdt, bestaat de kans dat u te weinig vraagt. Achteraf bijstellen is niet meer mogelijk. Bedenk ook dat het vragen van entreegeld een afschrikwekkend effect kan hebben.
Blijf kritisch
Blijf als franchisegever kritisch bij de selectie van franchisenemers. De eerste is altijd de beste, maar bij de zesde bestaat het risico van concessies doen aan de kwaliteit van het ondernemerschap. Durf ‘nee’ te zeggen tegen een ondernemer waarvan u vindt dat die niet in de formule past.
Overwogen groei
Het is aan te bevelen een franchiseformule met twee of drie winkels te starten. Leer van de ervaringen en scherp daarna de formule aan. Wacht niet te lang met groeien als de formule blijkt aan te slaan, want dan loopt u het risico dat grootwinkelbedrijven hem gaan kopiëren.