Starters die een bedrijf overnemen hebben veel meer overlevingskans dan starters die een eigen bedrijf beginnen. Daarnaast maken ze op termijn meer omzet én winst. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Maar waar komt dat door? Vijf eigenschappen en vier factoren die de kans op overnamesucces vergroten.

Meer omzet én winst

Bijna 96% van de starters die een bedrijf overnemen, is na vijf jaar nog steeds actief, tegenover 50% van de ondernemers die een eigen bedrijf beginnen. Twee derde van de overnemers doet het zelfs zo goed dat hun klantenbestand, omzet én winst groeien, aldus het onderzoek van Kamer van Koophandel.

Wat maakt een overnemer succesvoller dan een starter?

Zo’n 90% van de bedrijven die worden overgenomen, bestaat uit mkb’ers met maximaal negen mensen in dienst. De aankomende jaren zullen door vergrijzing steeds meer ondernemers zoeken naar een opvolger en komen er meer bedrijven te koop te staan.

Een mooie kans dus om een bedrijf te starten door er één over te nemen.

Zelf op zoek naar een bedrijf?

Bekijk onderstaande bedrijven. Deze staan sinds kort te koop. Reageer kosteloos op interessante profielen en kom direct in contact met de verkoper.

Maar wat maakt dat overnemers succesvoller zijn dan starters? En wat zijn succesfactoren voor een overname? Dat leest u hieronder.

Vijf eigenschappen van succesvolle overnemers :

1)    Meer managementvaardigheden
Overnemers zijn gemiddeld ouder dan starters en hebben meer werkervaring en meer management- of  ondernemersvaardigheden.

2)    Kennis van de branche
Overnemers kennen vaak de branche goed waarin het bedrijf actief is. Ze hebben bijvoorbeeld vaak al relevante contacten. Daarbij weten ze beter de weg naar de juiste bedrijven, kunnen ze de bedrijfsvoering beter doorgronden en hebben ze een reëler beeld van de bedrijfswaarde.

3)    Sterk ondernemersprofiel
Een sterk ondernemersprofiel, met eigenschappen als doorzettingsvermogen, flexibiliteit en sociale vaardigheden, vergroot de kans van slagen van een overname.

4)    Veranderingen doorvoeren
Overnemers zijn bereid én in staat om veranderingen en wijzigingendoor te voeren in de bedrijfsvoering.

5)    (Hoger) Opgeleid
Opvallende uitkomst uit het onderzoek: Overnemers zijn vaker hoger opgeleid dan opvolgers (familiebedrijf), maar lager opgeleid dan starters. Ook de intentie tot ondernemen is anders: ze hebben geen specifieke startersideeën en beschikken over minder creativiteit.

Vier factoren die de kans op overnamesucces verhogen:

1)    Eigen middelen voor overname
De financiering vormt vaak een groot obstakel voor een overname. Beschikt de overnemer over (enige) eigen financiële middelen, dan vermindert dat probleem aanmerkelijk.

2)    Geen vastgoed
Als er bij de overname geen vastgoed betrokken is, dan maakt dat de slagingskans ook hoger.

3)    Een goed businessplan
Een gedegen businessplan of ondernemingsplan helpt bij het binnenhalen van overnamefinanciering, maar ook bij het bepalen én behouden van de koers.

4)    Vertrouwen tussen koper en verkoper
Vertrouwen tussen koper en verkoper zorgt ervoor dat een overname een grotere kans van slagen heeft.

Meer lezen over bedrijfsovername?

–    Zo neemt u een bedrijf over
Er zijn meerdere methoden om te starten met een bestaand bedrijf, zoals bijvoorbeeld een management buy-out of franchising.

–    Checklist: wat u moet weten als u een bedrijf wilt overnemen
Met deze handige checklist ziet u in één oogopslag waar u rekening mee kunt houden bij een overname.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Tip: Werknemers door laten werken na hun pensioen
Met deze krappe arbeidsmarkt wil je jouw ervaren werknemer misschien door laten werken na zijn pensioen. Dan kan via de de populaire Doorwerkregeling. Dit en meer op Ideale later.
Lees ook…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…