Nieuwe Aanbestedingswet
De nieuwe Aanbestedingswet geldt per 1 april 2013. Hij moet mkb-bedrijven en zzp'ers meer kans geven op overheidsopdrachten. De wet moet ook concurrentie bevorderen, de lasten verlichten en klachtenafhandeling makkelijker maken.

De nieuwe aanbestedingswet
In de nieuwe Aanbestedingswet staan maatregelen die de toegang van mkb-bedrijven en zelfstandigen zonder personeel (zzp) tot overheidsopdrachten moeten verbeteren. Daarnaast moet er meer concurrentie komen, de lasten van het aanbesteden worden verminderd en de klachtenafhandeling makkelijker gaan.

De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen. Een kleine ondernemer hoeft daardoor bijvoorbeeld niet alle risico’s van een bouwproject te dragen, terwijl hij zich daar onmogelijk tegen kan verzekeren.

Proportionaliteit
In de nieuwe Aanbestedingswet is het begrip proportionaliteit opgenomen. Dat houdt in dat de eisen die aan een ondernemer worden gesteld, in verhouding moeten staan tot de opdracht. Het midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten daardoor meer kans krijgen bij aanbestedingen.

Voor de liefhebber: het proportionaliteitsbeginsel wordt uitgelegd in deze pdf van de Gids Proportionaliteit »

Geen clustering van opdrachten
Een opdracht mag niet meer op zo’n manier worden geclusterd, dat een kleiner bedrijf geen kans meer maakt. Een bedrijf met bijvoorbeeld 120 vestigingen mag de schoonmaak van alle gebouwen niet in 1 aanbesteding bundelen. Daardoor zou een klein schoonmaakbedrijf namelijk bij voorbaat al kansloos zijn.

Eigen verklaring
Ondernemers kunnen met een zogeheten eigen verklaring aangeven dat ze voldoen aan de gestelde eisen voor een aanbesteding. Dit moet de drempel verlagen om mee te doen aan aanbestedingen. Tot nu toe moesten namelijk alle deelnemers originele bewijsstukken aanleveren, waar nogal wat tijd in ging zitten. Nu hoeft uiteindelijk alleen de winnende ondernemer dat te doen.

Meer lijn in aanbestedingsprocedures
De nieuwe Aanbestedingswet verplicht het gebruik van het Aanbestedingsreglement Werken. Daarin is elke aanbestedingsprocedure geheel uitgeschreven, waardoor er meer lijn komt in aanbestedingen en inzicht in Europese en nationale procedures.

Aanbestedende diensten hanteren nu nog verschillende procedures, vooral bij opdrachten die niet Europees hoeven te worden aanbesteed.

Lees ook:
5 redenen waarom de nieuwe aanbestedingswet beter is »

Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Starten met crypto’s?
Wil je ook starten met het kopen, verkopen en bewaren van cryptovaluta? Maak nu gratis een account aan bij het grootste handelsplatform van Nederland: Bitvavo, en handel de eerste €1000 zónder transactiekosten. Al meer dan 1 miljoen tevreden gebruikers.
Lees ook…
i.s.m.
Je wilt jouw bedrijf verkopen, maar hoe pak je dit het beste aan? Brookz geeft je 5 do’s en 5 dont’s om de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop…
Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst….
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….