De nieuwe Aanbestedingswet geldt per 1 april 2013. Hij moet mkb-bedrijven en zzp'ers meer kans geven op overheidsopdrachten. De wet moet ook concurrentie bevorderen, de lasten verlichten en klachtenafhandeling makkelijker maken.

De nieuwe aanbestedingswet

In de nieuwe Aanbestedingswet staan maatregelen die de toegang van mkb-bedrijven en zelfstandigen zonder personeel (zzp) tot overheidsopdrachten moeten verbeteren. Daarnaast moet er meer concurrentie komen, de lasten van het aanbesteden worden verminderd en de klachtenafhandeling makkelijker gaan.

De overheid mag ook geen onredelijke contractvoorwaarden meer stellen. Een kleine ondernemer hoeft daardoor bijvoorbeeld niet alle risico’s van een bouwproject te dragen, terwijl hij zich daar onmogelijk tegen kan verzekeren.

Proportionaliteit

In de nieuwe Aanbestedingswet is het begrip proportionaliteit opgenomen. Dat houdt in dat de eisen die aan een ondernemer worden gesteld, in verhouding moeten staan tot de opdracht. Het midden- en kleinbedrijf en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) moeten daardoor meer kans krijgen bij aanbestedingen.

Voor de liefhebber: het proportionaliteitsbeginsel wordt uitgelegd in deze pdf van de Gids Proportionaliteit »

Geen clustering van opdrachten

Een opdracht mag niet meer op zo’n manier worden geclusterd, dat een kleiner bedrijf geen kans meer maakt. Een bedrijf met bijvoorbeeld 120 vestigingen mag de schoonmaak van alle gebouwen niet in 1 aanbesteding bundelen. Daardoor zou een klein schoonmaakbedrijf namelijk bij voorbaat al kansloos zijn.

Eigen verklaring

Ondernemers kunnen met een zogeheten eigen verklaring aangeven dat ze voldoen aan de gestelde eisen voor een aanbesteding. Dit moet de drempel verlagen om mee te doen aan aanbestedingen. Tot nu toe moesten namelijk alle deelnemers originele bewijsstukken aanleveren, waar nogal wat tijd in ging zitten. Nu hoeft uiteindelijk alleen de winnende ondernemer dat te doen.

Meer lijn in aanbestedingsprocedures

De nieuwe Aanbestedingswet verplicht het gebruik van het Aanbestedingsreglement Werken. Daarin is elke aanbestedingsprocedure geheel uitgeschreven, waardoor er meer lijn komt in aanbestedingen en inzicht in Europese en nationale procedures.

Aanbestedende diensten hanteren nu nog verschillende procedures, vooral bij opdrachten die niet Europees hoeven te worden aanbesteed.

Lees ook:

5 redenen waarom de nieuwe aanbestedingswet beter is »

15% korting op een Acer Chromebook
De ChromeOS devices van Acer zijn de veiligste oplossing op werkgebied. Profiteer nu via De Zaak met de kortingscode DEZAAK15 van 15% korting op je nieuwe Acer Chromebook.
Ook praktische tips in je mailbox?
Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang de nieuwste artikelen, gratis whitepapers en handige tips en tricks voor ondernemers.
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst….