Categorieën

Jonge en innovatieve ondernemers moeten volop de ruimte krijgen om veelbelovende startups tot een succes te maken. Daarom pleit D66-Kamerlid Kees Verhoeven voor een Startup-bv. Deze speciale rechtsvorm zorgt voor een aantal vrijstellingen, waardoor het ondernemen voor de startups in de beginfase een makkelijker moet worden.

Gedurende twee jaar moeten startup-bv’s kunnen profiteren van enkele uitzonderingen en versoepeling van regels:

  • Automatisch een S&O-verklaring en daarmee toegang tot de WBSO, RDA en innovatiebox (lagere loon- en investeringskosten en lagere winstbelasting)
  • Geen werkgeverspremie over de eerste werknemer
  • Geen jaarrekening inleveren en dus geen accountantskosten
  • Geen gebruikelijkloonregeling (Deze regeling bepaalt op welk bedrag het loon van de DGA (directeur grootaandeelhouder) minimaal gesteld moet worden)
  • Meer flexibiliteit bij tijdelijke contracten
  • Investeren in een Startup-bv wordt fiscaal aantrekkelijk

“De overheid doet veel om startups naar Nederland te halen”, zegt Verhoeven. “Kijk bijvoorbeeld naar het Special Envoy van Neelie Kroes, die Nederland op de kaart wil zetten als Startupdelta (Delta2020). Met die aandacht zijn startups blij, maar ze zien ook dat er dingen zijn die verbeterd moeten worden. Daarom hebben we deze plannen gemaakt. Deze plannen bundelen verschillende maatregelen waardoor Startup-bv’s twee jaar lang makkelijker kunnen ondernemen.”

Kritisch

Peter van Meersbergen, managing director van investeerdersnetwerk Investormatch, ziet kansen in het plan. Toch is hij ook kritisch. “Hoe kun je uitsluiten dat hier misbruik van gebruikt wordt? Als je telkens opnieuw een bedrijfje begint, mag je dan iedere keer weer van deze voordeeltjes gebruik maken? Ook zie ik niet in waarom alle startups automatisch die S&O-verklaring moeten krijgen. Dat lijkt mij niet nodig, want niet alle bedrijven voldoen hieraan. Ook lijkt me het onzinnig dat startups verplicht onderdeel moeten zijn van een incubator of accelerator. Een goed bedrijf met een goed idee dat niet aan een dergelijk programma meedoet, zou de voordelen uit dit plan mislopen. Dat lijkt me raar.”

Blij is hij met de fiscale maatregelen om het steunen van startups aantrekkelijker te maken. “Wij financieren veel jonge bedrijven”, zegt Van Meersbergen. “Momenteel is het niet aantrekkelijk om in Nederland te investeren in startups. Je investering is allerminst zeker van een goed rendement en er gelden geen fiscale voordelen voor business angels.”

Meer doen

“Als startende ondernemer herken ik veel van de problemen die het voorstel beoogt op te lossen”, zegt Joep Meindertsma. Hij is CEO en oprichter van startup Argu, een online discussieplatform waarop deelnemers op een transparante manier inhoudelijke politieke discussies kunnen voeren. “Ik zie de startup-bv zeker als een verbetering ten opzichte van de huidige bv, maar ik denk dat er nog meer kan worden gedaan om innovatief ondernemerschap te stimuleren. Zo zou het aannemen van (flex)medewerkers nog verder mogen worden versoepeld en zou de focus van de Bbz-regeling van risico kunnen worden verschoven naar innovativiteit en groeipotentie.”

“We blijven met alle partijen in gesprek, maar over de belangrijkste zes maatregelen zijn we op hoofdlijnen rond”, weet D66-Kamerlid Verhoeven. “Daar zijn bedrijven, werkgeversorganisaties, de startups en potentiële investeerders enthousiast over.” Voor het zomerreces wil hij het plan in de Tweede Kamer bespreken.

Lees ook…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…