Ontspannen spreken in het openbaar
Het moment is daar. Na alle voorbereidingen staat u op het punt te gaan speechen. Hoe zorgt u ervoor dat de presentatie, ondanks de onvermijdelijke zenuwen, ontspannen verloopt? Deze checklist helpt u op weg.
Open vragen
Stel uw publiek vooraf open vragen over een bepaald aspect in uw presentatie, zoals “Wat ik straks graag van jullie hoor…” U houdt het initiatief en stuurt alvast de discussie die achteraf plaatsvindt. Bovendien dwingt u de toehoorders direct tot aandacht.   
 
Aantekeningen en illustraties 
Gebruik kaartjes met aantekeningen en steekwoorden; dat geeft houvast, letterlijk en figuurlijk. Neem ter illustratie voorwerpen mee. Daarmee gaat u vanzelf natuurlijker bewegen en uw verhaal wordt er levendiger van.
 
Blijf niet zitten 
Staand heeft u een natuurlijk overwicht op uw publiek. En kom in beweging. Uw toehoorders luisteren dan actiever, en bovendien ‘loopt’ uw verhaal ook beter.  
 
Handen hoog 
Houd uw handen ter hoogte van het borstbeen, een goede uitgangspositie voor gebaren en beweging. Ga niet met uw armen over elkaar of op de rug staan, dat kan betweterig of neerbuigend overkomen.
 
Persoonlijke elementen 
Maak uw presentatie persoonlijk en onderscheidend. Gebruik bijvoorbeeld foto’s, laat een geluidsfragment horen of zet de zaal in een andere opstelling.
 
Neem de tijd 
Las af en toe een pauze in om een slokje water te drinken. Dit werkt kalmerend en zorgt voor structuur. Maar maak wel uw gedachten en zinnen af.
 
Interactie met de zaal
Kijk uw publiek aan. Zoek toehoorders op die veel non-verbale, positieve feedback geven. Zoek eventueel interactie door vragen te stellen, maar breng het publiek daarmee niet in verlegenheid.  
Zakelijke financiering
Geen papierwinkel of businessplannen. Regel je zakelijke financiering nu volledig online en zonder gedoe.
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Op dagelijkse basis heen en weer rijden naar dezelfde locatie begint van het verleden te worden. Steeds meer mensen openen hun ogen voor de brede…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…