Het moment is daar. Na alle voorbereidingen staat u op het punt te gaan speechen. Hoe zorgt u ervoor dat de presentatie, ondanks de onvermijdelijke zenuwen, ontspannen verloopt? Deze checklist helpt u op weg.

Open vragen

Stel uw publiek vooraf open vragen over een bepaald aspect in uw presentatie, zoals “Wat ik straks graag van jullie hoor…” U houdt het initiatief en stuurt alvast de discussie die achteraf plaatsvindt. Bovendien dwingt u de toehoorders direct tot aandacht.

Aantekeningen en illustraties 

Gebruik kaartjes met aantekeningen en steekwoorden; dat geeft houvast, letterlijk en figuurlijk. Neem ter illustratie voorwerpen mee. Daarmee gaat u vanzelf natuurlijker bewegen en uw verhaal wordt er levendiger van.

Blijf niet zitten 

Staand heeft u een natuurlijk overwicht op uw publiek. En kom in beweging. Uw toehoorders luisteren dan actiever, en bovendien ‘loopt’ uw verhaal ook beter.

Handen hoog 

Houd uw handen ter hoogte van het borstbeen, een goede uitgangspositie voor gebaren en beweging. Ga niet met uw armen over elkaar of op de rug staan, dat kan betweterig of neerbuigend overkomen.

Persoonlijke elementen 

Maak uw presentatie persoonlijk en onderscheidend. Gebruik bijvoorbeeld foto’s, laat een geluidsfragment horen of zet de zaal in een andere opstelling.

Neem de tijd 

Las af en toe een pauze in om een slokje water te drinken. Dit werkt kalmerend en zorgt voor structuur. Maar maak wel uw gedachten en zinnen af.

Interactie met de zaal

Kijk uw publiek aan. Zoek toehoorders op die veel non-verbale, positieve feedback geven. Zoek eventueel interactie door vragen te stellen, maar breng het publiek daarmee niet in verlegenheid.
Lees ook…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…