De redactie van Ivaerksaetteren (“De ondernemer”, letterlijk: iemand die iets opstart) zit in Noho: een voormalige vleesfabriek in het centrum van Kopenhagen. In het gebouw zijn tientallen bedrijven gevestigd, vooral starters. Bezoekers komen binnen in een hip café op de begane grond en lopen via een stalen trap naar boven de werkruimtes in. Volgens voorzitter en hoofdredacteur Christian Walther is het de ideale locatie voor Ivaerksaetteren.
Ondernemersbelangen
“Wij zijn niet alleen een ondernemerstijdschrift, maar ook dé ondernemersvereniging van Denemarken,” vertelt Walther. “We hebben drie doelen: we bieden evenementen aan om kennis te verreiken en te netwerken, we maken het tijdschrift en we zijn actief in de politiek. De organisatie heeft nauwe banden met leden van het parlement en zorgt dat ondernemersbelangen op de agenda staan. Voor al deze doelen is het belangrijk om te weten wat de ondernemer wil. Omdat we letterlijk werken tussen de ondernemers, weten we snel wat er speelt.”
Wat houdt de Deense ondernemer bezig?
Redacteur Anders Tang is de data-man en weet alles over de Deense ondernemers. “We houden regelmatig enquêtes en onderzoeken onder onze leden en ontdekken zo wat zij belangrijk vinden,” vertelt Anders Tang. “Belasting is de grootste last voor de Deense ondernemer. Het is ingewikkeld, duur en houdt groei tegen.”
Dankzij dit soort onderzoek kan de redactie een relevant blad maken en opkomen voor de belangen van de ondernemer. “Toen drie jaar op rij uit ons onderzoek naar voren kwam dat belasting zo’n groeiremmer is, hebben we kritiek geuit op de belastingdienst. Vervolgens mochten we bij de minister op de koffie komen om te bespreken hoe het beter kan.”
Waar lopen Deense ondernemers nog meer tegenaan?
“Met stip op één dus: belasting. Daarna komt: financiering vinden,” vertelt Tang. Net als in Nederland is het steeds lastiger voor starters om aan financiering te komen via de bank. “Daarom geven we nu veel advies over alternatieven als crowdfunding, business angels en venture capital.”
Verder worstelen Deense ondernemers met regels omtrent social zekerheid en personeelszaken. Ook een goede balans tussen werk en privé vinden is lastig.
Zzp’ers kennen ze ook in Denemarken
In Denemarken wordt ondernemerschap gestimuleerd. Er komen vooral steeds meer zzp’ers. “Er zijn slechts een paar grote bedrijven en heel veel mkb’ers,” vertelt Walther. “50 procent van onze leden zijn zelfstandigen zonder personeel. Zo’n 25 procent heeft een of twee werknemers, 20 procent heeft tot tien werknemers. Dat geeft wel een beeld.”
Denemarken innovatieland?
Denemarken staat bekend als innovatief en vooruitstrevend en volgens Tang komt dat juist doordat er zoveel kleine bedrijven zijn. “Kleine bedrijven zijn heel plat georganiseerd. Als je in een bedrijf met maar een paar mensen werkt, moet je veel verschillende taken uitvoeren en heb je meer verantwoordelijkheid. Daar worden mensen inventief van”, zegt Tang. “We zien ook dat er de laatste jaren veel meer zelfstandigen bij komen. Een eenmanszaak starten is dan ook redelijk eenvoudig in Denemarken. Steeds meer mensen starten bijvoorbeeld een webshop of freelancepraktijk naast hun baan in loondienst.”
‘Serie-iværksætter’ aan het roer
Ook de redactie van Ivaerksaetteren staat niet stil. “Onze tienduizend leden zijn de baas. Dat houdt in dat we geen vaste directeur hebben, maar een gekozen bestuur en voorzitter. Dat houdt ons scherp.”
Serie-ondernemer Walther is nu bijna vier jaar voorzitter. Daarnaast investeert hij in startups en runt hij eigen bedrijven. Hij is een vooruitstrevend bestuurder en stuurt op innovatie. Onlangs is het tijdschrift vernieuwd en binnenkort komt de vereniging met een nieuwe website, speciaal gericht op jonge ondernemers. Daarnaast werken zij aan CrowdNews.dk, een gratis online nieuwsdienst gemaakt door en voor mkb’ers. “Hoe meer inzicht in de Deense ondernemer, hoe beter,” besluit Walther.