In Nederland heeft het volgens Ramses Snoeij relatief lang geduurd voordat er echt aandacht kwam voor ambachtelijke bieren. “Vergeleken met landen als Denemarken en Noorwegen loopt Nederland 10 to 15 jaar achter. Gelukkig gaat het tegenwoordig snel: het aantal liefhebbers groeit en het aantal brouwers ook.”
Ambacht in de lift
Het oude ambacht zit weer in de lift: in 2014 zijn tientallen nieuwe Nederlandse brouwerijen
opgericht. “Ongeveer 30 procent van hen heeft de beschikking over een eigen ketel. Wekelijks krijg ik verzoekjes of ik capaciteit over heb. Dan moet ik helaas ‘nee’ verkopen, want mijn eigen werk gaat voor. Uit ervaring weet ik dat ik flexibel moet plannen: alleen mijn bier bepaalt wanneer het klaar is.”
Hobby
Toen Ramses in 2013 zijn naam verbond aan zijn eigen bierbrouwerij in Hooge Zwaluwe, had hij al 25 jaar hobbyervaring op zak. “Ik heb het brouwen geleerd in de VS en heb die passie meegenomen naar Nederland. In mijn studententijd had ik al vele liters in de ketel borrelen, dat ging op tijdens feestjes.” Hij besloot in 2012 om zijn kantoorbaan als beleidsmedewerker milieu bij de gemeente Schiedam op te geven voor de brouwerij.
“Ik wilde er vol voor gaan. Er is eigenlijk maar één nadeel: als je van hobby je werk maakt, ben je wel je hobby kwijt. Niet alles in je bedrijf is leuk om te doen. De financiering en de zoektocht naar de beste ingrediënten was bijvoorbeeld moeilijk. Gelukkig kun je bij een paar bedrijfjes terecht, zoals bij drogisterij de Gier in Amsterdam, maar ook bij leveranciers in Tilburg, Den Bosch en een speciaalzaak in De Bilt.”
20 soorten
De ambitie was aanvankelijk om 12 bieren per jaar te produceren. “En die wilden we voor de lol verkopen aan kroegen en slijters. Nu maken we ruim 20 soorten bier en ben ik veel bezig met het doorontwikkelen van recepten. Je moet het zien als een kok die al zijn creativiteit in zijn gerecht steekt. Dat we zoveel soorten bier leveren komt mede omdat slijters ons toeriepen “doe van alles maar twee dozen”. Dan is het makkelijker verkopen als je een breed assortiment hebt”, lacht Snoeij.
Bekroond
De productie loopt momenteel “in een vrij steile curve” omhoog. “Dit jaar produceer ik zo’n 1500 liter bier per week. Volgend jaar hoop ik een kwart meer te doen. Dan hoop ik 5 of 6 verschillende bieren per maand te brouwen en zitten we wel aan ons plafond. De kwaliteit van het bier wordt ook erkend: ons kuiterbier, dat we uit de vergetelheid proberen te halen, is tijdens het Kuitbierfestival in Utrecht gekroond tot het lekkerste in zijn soort. Daarnaast ben ik bezig met bier gemaakt uit zeewater, dat ‘Naar De Haaien’ heet. We brouwen scheepsbier, waarvan er nog maar twee in Nederland bestaan. Dat wordt goed gewaardeerd.”
Crowdfunding
“Op dit moment draaien we een omzet van zo’n € 15.000,- per maand. Maar daarvoor heb ik twee jaar geleden wel zo’n twee ton moeten investeren. Bij de Triodos bank liep mijn aanvraag spaak in allerlei regeltjes, dus heb ik besloten om crowdfunding in te zetten: de mensen die mijn bier drinken, hebben geleidelijk financieel geparticipeerd in mijn zaak.”
Dat werkt ook andersom: Snoeij betaalt ook hun rente (van twaalf procent!) uit in bier. “Op deze manier heb ik binnen een jaar 170.000 euro opgehaald. Het voordeel van crowdfunding is de persoonlijke betrokkenheid van zeventig financiers. Dat zijn ambassadeurs van mijn bieren geworden. Het heeft ook een nadeel: de hoeveelheid communicatie en onverwachte bezoekjes aan mijn brouwerij. Misschien moet ik daar binnenkort maar een leuk evenement voor organiseren.”
Lees ook:
– Deel 1: Elian Cycles – De fiets als maatpak »
– Deel 2: Schrijfboek – Unieke schrijfboeken en -cadeaus »