Vanaf 1 maart is ZZP Belastingadviseurs, een nieuw platform-economie concept, gestart met het verzorgen van de inkomstenbelasting aangifte voor en door zelfstandig ondernemers. Via een online platform kan de zzp’er externe belastinghulp inschakelen tegen 20% van de prijs ten opzichte van traditionele belastingkantoren. Met een vliegende start van 100 aanmeldingen in de laatste week, is de ambitie van deze Amsterdamse startup om meer dan 5000 inkomstenbelasting aangiftes te verzorgen voor de deadline van de Belastingdienst van 1 mei.

Van alle doelgroepen hebben zzp’ers het meeste recht op aftrekposten, toelages en andere belastingvoordelen. Echter staan deze fiscale regelingen vrijwel nooit vermeld in de vooraf ingevulde aangifte (VIA) en worden hierdoor vaak niet volledig benut. Daarnaast is er het risico dat zzp’ers de aangifte onjuist invullen, waardoor de Belastingdienst in een later stadium naheffingen of boetes oplegt. 

Traditionele boekhoud- en belastingkantoren hebben hoge huurlasten en laten dure fiscalisten relatief eenvoudig werk doen waardoor de prijs van de aangifte van een zzp’er in de markt oploopt tussen de €500 en €800. Aan de andere kant hebben zelfstandige boekhouders niet de kennis, tijd en financiële middelen om een efficiënte online automatisering neer te zetten.

Om deze mismatch op te lossen, schakelt ZZP Belastingadviseurs ervaren boekhouders in zzp-schap in om de aangiftes van mede zzp’ers te verzorgen. Ze melden zich kosteloos aan via het online platform van ZZP Belastingadviseurs en werken vanuit huis. Door een volledig geautomatiseerd proces worden benodigde uren (en dus kosten) sterk gereduceerd. Zo wordt het dure boekhoudkantoor uit de keten gesneden en kunnen zzp’ers, net als bij Uber, zowel opdrachten aannemen als gebruik maken van de dienst.

Het concept is door een pijnlijke ervaring met de belastingaangifte van initiatiefnemer Max Verhoeven ontstaan: “Omdat ik in het begin weinig inkomsten had, deed ik de belastingaangifte zelf. Na dagen ploeteren heb ik op goed geluk iets ingediend, maar na 2 jaar kreeg ik een blauwe brief thuis met de nodige extra vragen. Dit resulteerde naast vele extra uren frustrerend werk in een flinke boete en die ellende wil ik echt elke zzp’er besparen. Onze doelstelling is simpel: Van de inkomstenbelastingaangifte een zorgeloze ervaring maken met een maximaal belastingvoordeel.”

Meer informatie over de mogelijke aftrekposten voor zzp’ers of de IB aangifte service is te vinden op www.zzpbelastingadviseurs.nl

Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Afspraken en voorwaarden rond de eisen van een product of dienst leggen veel ondernemers vast in een contract. Zo’n contract wordt een Service Level…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…