Categorieën

Nederland telt steeds meer startende ondernemers. De bouwstenen voor een succesvolle onderneming zijn een goede voorbereiding én... deze slimme starterstips van De Zaak.

Inhoudsopgave

Lang niet alle startende ondernemers redden het; minstens de helft sneuvelt binnen een jaar. Omzeil de volgende startersvalkuilen:

1. Zekerheid behouden? Ga deeltijdondernemen

Als u nog niet genoeg opdrachtgevers heeft of het bedrijf langzaam wilt opbouwen, is ondernemen in deeltijd zeker een optie. Lees meer»

2. Een goed begin is het halve werk

Geen originele tip, maar wel een nuttige: stel een ondernemingsplan op. Ook als als u al gestart bent, is het slim om uw verwachtingen en ideeën op een rijtje te zetten. Lees meer»

3. Zo bepaalt u uw uurtarief

Een uurtarief bepalen is best lastig. Rekent u per uur, per opdracht of per aantal? Wat is gebruikelijk in uw branche? Reken het uit met de uurtarief-berekenaar. Deze houdt onder meer rekening met opleiding, ervaring en soort dienst. Daarnaast worden in de berekening óók de uren meegenomen die u niet kunt declareren, zoals die voor ziekte of vakantie. Lees meer»

4. VAR aanvragen? Zorg voor voldoende opdrachtgevers

Welke prijs spreken we af? Die vraag vergeet u als zelfstandige of als opdrachtgever zelden te stellen voor u aan een samenwerking begint. De vraag ‘hoe beoordeelt de fiscus die betaling’ zou u automatisch moeten meenemen. De VAR helpt u die vraag te beantwoorden. Lees meer»

Let op: de VAR is op 1 mei 2016 vervangen door de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Lees hier alles over deze wet. 

5. Handige toolkit

Zelfstandigen zonder personeel moeten het alleen doen, zonder dat extra paar handen. Hoe slagen zij erin alle ballen in de lucht te houden? Deze checklist helpt!

Lees ook…
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…