Zakelijk of particulier energiecontract
Zzp'ers en eenmanszaken mogen meestal zelf bepalen welk type energiecontract zij afsluiten. Toch is het in veel gevallen interessanter om een particulier contract af te sluiten in plaats van een zakelijk energiecontract. In dit artikel leggen wij het verschil tussen deze twee contracten uit.

Zakelijk energiecontract niet altijd voordeliger

Energieleveranciers verwelkomen ondernemers graag als zakelijke klant. Zodra je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, zullen energieleveranciers je benaderen om je een zakelijk energiecontract aan te bieden. Het is verstandig om hier niet zomaar op in te gaan. De tarieven van zakelijke energiecontracten zijn vaak gelijk, of soms zelfs hoger dan een particulier contract. Deze contracten lijken misschien goedkoper, maar de bedragen worden vaak exclusief btw weergegeven. Dat kan dus misleidend zijn. Daarnaast kun je als particulier vaak gebruik maken van een aantrekkelijke welkomstpremie. Door middel van energieleveranciers vergelijken kun je zien welk (particulier) energiecontract het beste bij jouw wensen past.

Voorwaarden van een zakelijk energiecontract

Consumenten worden door de overheid veel beter beschermd dan ondernemers. Daarom zijn de voorwaarden van een particulier energiecontract vaak een stuk gunstiger. Als je een consumentencontract vroegtijdig wil beëindigen, dan betaal je meestal een boete van maximaal 125 euro. Bij kleine zakelijke ondernemers betaal je meestal nog maximaal 15 procent van de resterende waarde van de overeenkomst. Daarnaast betaal je maximaal 100 euro per niet uitgediend jaar. Op deze manier kan de boete oplopen tot duizenden euro’s. Ook kun je bij een consumentencontract in de meeste gevallen een beroep doen op de bedenktijd van 14 dagen. Bij zakelijke contracten zijn energieleveranciers dit niet verplicht. Tot slot mag een zakelijk contract stilzwijgend verlengd worden.

Grootverbruiker of kleinverbruiker?

Welk energiecontract voor jou voordeliger is, is voornamelijk afhankelijk van het energieverbruik. Meestal zijn particuliere energiecontracten dus voordeliger. Het nadeel is dat deze contracten zijn gelimiteerd tot een maximaal aantal kWh stroom en m³ gas. Als je vanuit huis werkt als pedicure of tekstschrijver, dan val je over het algemeen onder de kleinverbruikers. Een particulier energiecontract is dan de beste optie. Als er gebruik wordt gemaakt van een grote werkruimte met verschillende machines, dan zal het energieverbruik een stuk hoger liggen. Een zakelijk energiecontract is dan het best passend. Ga energieleveranciers vergelijken om te kijken wanneer je het voordeligst uit bent.

Btw aftrekken van de energiekosten

Ondernemers mogen een deel van de btw van de energiekosten aftrekken. Hiervoor moet het bedrijf wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Vanzelfsprekend moet het opgegeven adres zijn ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast moet je een zelfstandige werkruimte hebben in huis. Deze ruimte moet een eigen op- of ingang hebben en voorzien zijn van sanitaire voorzieningen. Als je gedeeltelijk bent vrijgesteld van btw, dan maak je geen of slechts gedeeltelijk aanspraak op de btw-aftrek. Het is verstandig om dit na te gaan bij je boekhouder.

Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.
Ontvang kortingscode tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer via De Zaak 3 maanden gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement
Lees ook…
Op dagelijkse basis heen en weer rijden naar dezelfde locatie begint van het verleden te worden. Steeds meer mensen openen hun ogen voor de brede…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een…