Btw-nummer, btw-identificatienummer, burgerservicenummer en RSIN. Wat is dat? Lees meer over deze nummers, bekijk een voorbeeld en ontdek hoe je een btw-nummer kunt controleren.

Inhoudsopgave

Btw-nummer, wat is dat?

Een btw-nummer of btw-identificatienummer is een uniek nummer voor je bedrijf. Je kunt het aanvragen door je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wil je een bank waar je ‘gewoon’ nog met je ondernemersvragen kan binnenlopen en ze meedenken, naar je luisteren en echt helpen? Maak kennis met onze partner SNS, de bank voor ondernemers >

De Belastingdienst geeft je daarna een btw-nummer als je wordt geregistreerd als ondernemer voor de omzetbelasting (btw).

Wat is een btw-nummer

Btw-nummer op factuur

Het is verplicht om het nummer op je facturen te zetten. Jouw klanten kunnen het vervolgens controleren en andersom kun je dat doen bij jouw klanten.

Voorbeeld van een btw-nummer

Een voorbeeld in een Nederland is:
NL001234567B01

Nieuw btw-nummer sinds 2020 voor eenmanszaken

Sinds 1 januari 2020 hebben eenmanszaken een nieuw btw-indentificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met het burgerservicenummer (BSN).
 
De nummers zijn veranderd in verband met privacybescherming en identiteitsfraude. Dit is een voorbeeld van het nieuwe btw-identificatienummer: NL000099998B57.
 

Opbouw van een btw-nummer

Een btw-nummer heeft een vaste opbouw. Allereerst de landcode NL voor Nederland. Vervolgens 9 cijfers voor het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer. En afsluitend de letter B en een tweecijferig controlegetal.

Het voorbeeld hierboven bestaat uit de volgende onderdelen:

  • NL: de landcode voor Nederland
  • 001234567: een RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer
  • B01: een toevoeging van 3 posities, namelijk B01 t/m B99

Buitenlands btw-nummer

In het eerste onderdeel kan ook de landcode van een andere EU-lidstaat staan. Zo staat BE voor België en DE voor Duitsland.
 
In het tweede onderdeel staat een RSIN/fiscaal nummer als sprake is van een rechtspersoon of samenwerkingsverband.
 

In het derde onderdeel geeft de toevoeging aan of het gaat om een eerste, tweede of daaropvolgend bedrijf (B01, B02 etc.).

Hoeveel tekens heeft een btw-nummer?

Het nummer heeft 14 tekens. Als het korter is, dan wordt het na de landcode aangevuld met nullen. Dat gebeurt als het RSIN/fiscaal nummer of burgerservicenummer minder posities heeft.

Verschil met andere nummers

Als ondernemer heb je te maken met veel verschillende nummers. Kun je door de bomen het bos niet meer zien? Dit is het verschil met andere nummers:

Wat is het verschil tussen BSN, RSIN en btw-nummer?

Burgerservicenummer

Iedereen die staat ingeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP), ontvangt een Burgerservicenummer oftewel BSN. In het verleden was dit het sofinummer.

Net als voor de btw is dit een uniek nummer, maar het verschil is dat een BSN-nummer gekoppeld is aan een natuurlijke persoon.

RSIN of fiscaal nummer

De afkorting RSIN staat voor Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Informatienummer. Zoals de naam aangeeft, is het een nummer voor rechtspersonen en samenwerkingsverbanden. Voorbeelden hiervan zijn bv’s, verenigingen, stichtingen, vof’s en maatschappen. Het identificatienummer is persoonsgebonden en neutraal en het wordt vastgelegd in een gegevensbestand van de Rijksbelastingdienst. 

In het verleden was dit het fiscaal nummer. Deze oude benaming wordt soms nog gebruikt. De reden dat het fiscaal nummer is ingevoerd, heeft er mee te maken dat het geautomatiseerde verwerking van loonbelastinggegevens mogelijk maakt voor de Rijksbelastingdienst. Hierdoor worden fouten voorkomen en veel tijd bespaart. 

Btw-identificatienummer

Dit is slechts een andere benaming. Er is dus geen verschil.

Btw-nummer controleren

Je kunt op twee manieren een btw-nummer controleren van een bedrijf, afhankelijk van het land:

Controle btw-nummer Nederland

Wil je het Nederlandse btw-nummer van een klant controleren? Dan kun je dit doen via VIES, een website van de Europese Commissie.

Controle btw-nummer Europa

Als je een btw-nummer uit een andere EU-lidstaat wil checken, lees dan eerst de uitleg van de Belastingdienst.

De Zaak Op Orde Nieuwsbrief

Een must voor slimme ondernemers die een succesvol bedrijf willen runnen.

Veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met een btw-nummer?

Een btw-nummer is een identificatienummer dat wordt toegekend aan bedrijven en organisaties die belasting toevoegen aan de producten en diensten die zij leveren. Btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. Het btw-nummer wordt gebruikt om de btw-aangifte te doen bij de belastingdienst.

Waar kan ik het btw-nummer vinden

Je btw-identificatienummer ofwel btw-id vind je als je als ondernemer inlogt in Mijn Belastingdienst Zakelijk

Heeft iedereen een btw-nummer?

De Belastingdienst kijkt of je ondernemer bent voor de btw. Als dat zo is, krijg je een btw-nummer. Sommige branches, goederen en werkzaamheden zijn vrijgesteld van btw. Dan krijg je geen btw-nummer.

Wat is een VAT-nummer?

Als je zakendoet met opdrachtgevers in het buitenland, dan vragen bedrijven vaak om je VAT-nummer. Vroeger was dat je omzetbelastingnummer; sinds 2020 is je VAT-nummer dat je gebruikt naar klanten in het buitenland je btw-identificatienummer.

Is RSIN hetzelfde als het btw-nummer?

Nee, RSIN (Rechtspersonen en Samenwerkingsverbanden Identificatienummer) is niet hetzelfde als het btw-nummer. Dit is een identificatienummer dat wordt toegekend aan rechtspersonen en samenwerkingsverbanden door de Kamer van Koophandel. Het nummer wordt gebruikt om het bedrijf of de organisatie te identificeren bij de overheid en andere instanties, zoals de belastingdienst.

Een betaalrekening, spaarrekening of hypotheek afsluiten? Bij SNS denken en luisteren ze met je mee en ze helpen je bij het verwezenlijken van je doelen en dromen? Bekijk mogelijkheden >

SNS, partner van De Zaak

Wij zijn de bank met echte persoonlijke aandacht voor jou als ondernemer, zodat je kunt groeien. We helpen je graag bij het verwezenlijken van je doelen en dromen. We vinden dat bankieren anders kan. Bij ons sta je als zzp’er of mkb’er voorop en helpen we je met de groei van je bedrijf. Het gaat bij ons om jou, de ondernemer achter de cijfers. Wat zijn je wensen? En hoe kunnen we je daarbij helpen? Wij geloven in groei door aandacht. En geven je alle aandacht die je wilt.

Bekijk alle artikelen van SNS >

Lees ook…
Ondernemer een doorlopend proces vol valkuilen, uitdagingen en uitglijders. Fouten maken is onvermijdelijk, maar gelukkig zijn veel ongelukken te…
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…
Bij het oprichten van een BV komt veel kijken. Vandaar dit handige stappenplan, waarin alle stappen die je moet doorlopen als je een BV wilt opzetten…