Ook voor het mkb liggen er volop kansen over de grens. Maar waar moet u beginnen? Laat u op weg helpen door instanties en organisaties die weten waar ze over praten.

In het buitenland valt heel wat te halen. Menig kleine ondernemer zal vooral door drempelvrees worden gehinderd. Want waar moet u beginnen als u wilt exporteren of een eigen vestiging wilt opzetten? Hoe verkent u – gehinderd door taal- en cultuurbarrières – de markt, hoe komt u aan lokale zakenpartners, agenten, distributeurs? De volgende organisaties kunnen u over de drempel c.q. grens helpen.

NBSO’s

Netherlands Business Support Offices, opgezet door de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken, ondersteunen bedrijven bij activiteiten op buitenlandse markten. Wereldwijd zijn er zestien NBSO’s (in China, India, Brazilië, Mexico, Frankrijk, Duitsland, Polen en de VS). Aan hun dienstverlening zijn geen kosten verbonden.

Bij een NBSO kunt u bijvoorbeeld terecht voor:

 • Informatie over het lokale investeringsklimaat;
 • Marktinformatie;
 • Contactgegevens van potentiële distributeurs, agenten en klanten;
 • Contact met lokale bedrijven en overheidsinstanties;
 • Het lokaal organiseren van promotionele activiteiten.

Ambassades

In bovengenoemde landen, maar ook in Italië en Turkije leveren de ambassades en consulaten-generaal dezelfde dienstverlening als de NBSO’s. Heeft u ambities in Taiwan? Daar kunt u terecht bij het Netherlands Trade and Investment Office (NTIO).

Kamers van Koophandel

Ook uw lokale Kamer van Koophandel kan u op weg helpen, bijvoorbeeld met:

 • Informatie over kansen, de export-, importregels, subsidies of benodigde papieren;
 • Zakelijke contactadvertenties: de KvK publiceert advertenties van buitenlandse ondernemers in de informatiekrant en het Nieuwsbulletin Handelsbemiddeling;
 • Handelscontacten: ontmoet vertegenwoordigers van buitenlandse bedrijven op bijeenkomsten die de KvK organiseert;
 • Handelsmissies naar het buitenland: bezoek samen met andere ondernemers bedrijven en fabrieken en leg zo alvast de basis voor verdere contacten;
 • Holland Trade System: een informatiesysteem met gegevens over buitenlandse bedrijven om een snelle selectie te kunnen maken van geschikte partners;
 • Tradeclubs: een vereniging van ondernemers die geïnteresseerd zijn in een land en regelmatig ervaringen uitwisselen.

Internationale kamers

Veelal kunt u voor informatie ook terecht bij de Kamer van Koophandel in het betreffende land. Let op: soms zijn buitenlandse Kamers van Koophandel semi-overheidsinstellingen, soms worden er commerciële diensten (en tarieven) aangeboden.

Daarnaast zijn er ook tweelandenkamers (of bilaterale kamers). Deze hebben een vestiging in Nederland en een in het land waarmee zaken wordt gedaan (bijvoorbeeld de Nederlands-Duitse KvK), welke nauw samenwerken.
Op deze pagina van de Kamer van Koophandel kunt u elke buitenlandse of tweelandenkamer opzoeken.

Commercieel advies

Tenslotte zijn er ook nog veel commerciële bedrijven actief die kunnen informeren, adviseren, of ter plekke marktonderzoeken of analyses uitvoeren. Dit zijn er teveel om hier op te noemen, een zoektocht op internet levert u allicht voldoende dienstverleners op.

Om er toch een markante dienstverlener uit te pikken: voor ondernemers die in China willen ondernemen, maar opzien tegen de investeringskosten, biedt Aspecto Asia bijvoorbeeld een unieke service. Dit bureau zoekt voor en in overleg met u de juiste persoon om voor uw bedrijf aan de slag te gaan in China. De gedetacheerde medewerker wordt gestationeerd in het plaatselijke kantoor van Aspecto Asia, van waaruit hij zich nuttig kan maken voor uw bedrijf. Het prettige voor u is dat er toezicht is én dat u direct een correspondentieadres heeft van uw ‘vestiging’ in China, zonder dat daar enige investeringskosten aan te pas komen. Een redelijk veilige manier dus om af te tasten of u zich echt wilt settelen in het land.

Nieuw personeel werven?
Talent is schaarser dan ooit, het aanbod in vacatures verschuift en werving en selectie vindt steeds vaker op afstand plaats. Lees deze 5 redenen waarom werkgevers waardevolle kandidaten verliezen tijdens het recruitmentproces én tips hoe je dit kunt voorkomen.
Hoe ver ben jij met automatiseren?
Het MKB is vaak (te) veel tijd kwijt aan administratieve taken en mist actueel inzicht. Wat is jouw automatiseringsbehoefte? Ontvang direct jouw resultaten.
Lees ook…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
Je hebt een geniaal concept bedacht en wilt starten als ondernemer. Het plan ligt er en je bent klaar voor de inschrijving bij de Kamer van Koophandel….
Ondernemen, er komt veel bij kijken. Wil je beginnen met je eigen bedrijf? Dit zijn zaken waar je in ieder geval aan moet denken. Een…