Zonder drempels de grens over
Ook voor het mkb liggen er volop kansen over de grens. Maar waar moet u beginnen? Laat u op weg helpen door instanties en organisaties die weten waar ze over praten.

In het buitenland valt heel wat te halen. Menig kleine ondernemer zal vooral door drempelvrees worden gehinderd. Want waar moet u beginnen als u wilt exporteren of een eigen vestiging wilt opzetten? Hoe verkent u – gehinderd door taal- en cultuurbarrières – de markt, hoe komt u aan lokale zakenpartners, agenten, distributeurs? De volgende organisaties kunnen u over de drempel c.q. grens helpen.

NBSO’s
Netherlands Business Support Offices, opgezet door de ministeries van Buitenlandse en Economische Zaken, ondersteunen bedrijven bij activiteiten op buitenlandse markten. Wereldwijd zijn er zestien NBSO’s (in China, India, Brazilië, Mexico, Frankrijk, Duitsland, Polen en de VS). Aan hun dienstverlening zijn geen kosten verbonden.

Bij een NBSO kunt u bijvoorbeeld terecht voor:

 • Informatie over het lokale investeringsklimaat;
 • Marktinformatie;
 • Contactgegevens van potentiële distributeurs, agenten en klanten;
 • Contact met lokale bedrijven en overheidsinstanties;
 • Het lokaal organiseren van promotionele activiteiten.

Ambassades
In bovengenoemde landen, maar ook in Italië en Turkije leveren de ambassades en consulaten-generaal dezelfde dienstverlening als de NBSO’s. Heeft u ambities in Taiwan? Daar kunt u terecht bij het Netherlands Trade and Investment Office (NTIO).

Kamers van Koophandel
Ook uw lokale Kamer van Koophandel kan u op weg helpen, bijvoorbeeld met:

 • Informatie over kansen, de export-, importregels, subsidies of benodigde papieren;
 • Zakelijke contactadvertenties: de KvK publiceert advertenties van buitenlandse ondernemers in de informatiekrant en het Nieuwsbulletin Handelsbemiddeling;
 • Handelscontacten: ontmoet vertegenwoordigers van buitenlandse bedrijven op bijeenkomsten die de KvK organiseert;
 • Handelsmissies naar het buitenland: bezoek samen met andere ondernemers bedrijven en fabrieken en leg zo alvast de basis voor verdere contacten;
 • Holland Trade System: een informatiesysteem met gegevens over buitenlandse bedrijven om een snelle selectie te kunnen maken van geschikte partners;
 • Tradeclubs: een vereniging van ondernemers die geïnteresseerd zijn in een land en regelmatig ervaringen uitwisselen.

Internationale kamers
Veelal kunt u voor informatie ook terecht bij de Kamer van Koophandel in het betreffende land. Let op: soms zijn buitenlandse Kamers van Koophandel semi-overheidsinstellingen, soms worden er commerciële diensten (en tarieven) aangeboden.

Daarnaast zijn er ook tweelandenkamers (of bilaterale kamers). Deze hebben een vestiging in Nederland en een in het land waarmee zaken wordt gedaan (bijvoorbeeld de Nederlands-Duitse KvK), welke nauw samenwerken.
Op deze pagina van de Kamer van Koophandel kunt u elke buitenlandse of tweelandenkamer opzoeken.

Commercieel advies
Tenslotte zijn er ook nog veel commerciële bedrijven actief die kunnen informeren, adviseren, of ter plekke marktonderzoeken of analyses uitvoeren. Dit zijn er teveel om hier op te noemen, een zoektocht op internet levert u allicht voldoende dienstverleners op.

Om er toch een markante dienstverlener uit te pikken: voor ondernemers die in China willen ondernemen, maar opzien tegen de investeringskosten, biedt Aspecto Asia bijvoorbeeld een unieke service. Dit bureau zoekt voor en in overleg met u de juiste persoon om voor uw bedrijf aan de slag te gaan in China. De gedetacheerde medewerker wordt gestationeerd in het plaatselijke kantoor van Aspecto Asia, van waaruit hij zich nuttig kan maken voor uw bedrijf. Het prettige voor u is dat er toezicht is én dat u direct een correspondentieadres heeft van uw ‘vestiging’ in China, zonder dat daar enige investeringskosten aan te pas komen. Een redelijk veilige manier dus om af te tasten of u zich echt wilt settelen in het land.

.
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?
Lees ook…
Afspraken en voorwaarden rond de eisen van een product of dienst leggen veel ondernemers vast in een contract. Zo’n contract wordt een Service Level…
Wie een pand zoekt om zijn bedrijf te vestigen heeft de keuze om te kopen of te huren. Als je bereid bent om een investering te doen, zeker weet dat je…
Ben jij net een start-up gestart en ziet jouw ondernemen er nog een beetje uit als Bambi op glad ijs? Dan biedt een wetswijziging je wellicht uitkomst….