In samenwerking met
Denk je erover na om je bedrijf te verkopen? Dat is een beslissing die verder gaat dan alleen de financiële gevolgen. Het gaat ook om emoties, persoonlijke overwegingen en de juiste timing. In dit artikel nemen we je mee in de emotionele achtbaan die bij zo'n beslissing komt kijken en geven we je praktische tips om een weloverwogen beslissing te nemen.

Inhoudsopgave

Hoe maximaliseer je de waarde van je bedrijf? Download het nieuwe e-Book ‘je bedrijf verkoopklaar maken’ en je ontvangt adviezen waar je vandaag al mee aan de slag kan.

Zakelijke overwegingen

Als ondernemer kijk je waarschijnlijk eerst naar de zakelijke redenen om je bedrijf te verkopen. Dit zijn de harde feiten, zoals:

  • Groei en marktontwikkelingen: Misschien zit er geen groei meer in je bedrijf of de markt. Consolidatie in je sector kan je aan het denken zetten of je grote investeringen moet doen om concurrerend te blijven.
  • Opvolgingsvraagstukken: Heb je geen geschikte opvolger binnen het bedrijf? Dit kan een drijfveer zijn om te verkopen.
  • Marktomstandigheden: Misschien zijn de vooruitzichten gunstig en lijkt dit hét moment om te verkopen. Of wellicht heeft een potentiële koper zich al gemeld met een aantrekkelijk aanbod.
  • Interne spanningen: Conflicten tussen aandeelhouders of andere interne problemen kunnen een belangrijke reden zijn bij de overweging om je bedrijf van de hand te doen.


Persoonlijke redenen

Naast zakelijke redenen zijn er ook persoonlijke motieven die je kunnen aansporen om je bedrijf te verkopen. Deze motieven zijn vaak complexer en meer emotioneel van aard, maar ze zijn net zo belangrijk om in overweging te nemen:

  • Het gevoel vast te zitten: Ondanks goede resultaten kun je het gevoel hebben dat je persoonlijk niet meer vooruit komt. Alles voelt als een herhaling van zetten, en je mist de energie om nieuwe richtingen te verkennen.
  • Je bedrijf groeit je boven het hoofd: Misschien merk je dat je bedrijf te groot voor je wordt en dat je vooral bezig bent met management in plaats van ondernemen. Dit kan leiden tot een gevoel van vervreemding van je eigen bedrijf.
  • De drang naar iets nieuws: Na jaren in dezelfde branche te hebben gewerkt, kan de wens ontstaan om iets anders te doen. Misschien heb je het gevoel dat de branche is veranderd en dat de passie er voor jou niet meer is.
  • Meer tijd voor jezelf: Ondernemen vraagt veel van je, en het kan zijn dat je meer tijd wilt voor jezelf, je gezin of je partner. Dit is een belangrijke overweging die niet onderschat mag worden.
  • Veranderingen in je privéleven: Persoonlijke omstandigheden, zoals veranderingen in je gezinssituatie, kunnen je ertoe brengen om afstand te nemen van het ondernemerschap.
  • Veiligstellen van je vermogen: Misschien wil je een deel van de opgebouwde waarde in je bedrijf veiligstellen door het nu te verkopen.


Tips om een weloverwogen beslissing te maken

De beslissing om je bedrijf te verkopen, is bijna nooit alleen maar een zakelijke beslissing. Vaak is het een combinatie van persoonlijke en zakelijke motieven. Dit maakt het beslissingsproces extra complex. De kunst is om een beslissing te nemen die zowel zakelijk als persoonlijk de juiste is – zowel voor jou als mens en ondernemer, als voor je bedrijf. Hier een aantal tips die je kunnen helpen om de juiste beslissing te maken.

  1. Ken je grenzen: Wees eerlijk over je eigen capaciteiten en de rol die je wilt en kunt spelen in de toekomst van het bedrijf. Voorkom dat je jezelf overschat en uiteindelijk de groei van het bedrijf in de weg staat.
  2. Leeftijd is niet allesbepalend: Wacht niet tot je pensioengerechtigd bent om te verkopen. Soms is het verstandiger om eerder te verkopen, wanneer je nog energie en drive hebt om een nieuwe weg in te slaan.
  3. Wees pragmatisch: Probeer niet alles perfect te maken voordat je verkoopt. Als de markt gunstig is, kan het verstandig zijn om te verkopen, zelfs als je nog verbeterpunten ziet in je bedrijf.
  4. Familiebedrijven en emoties: Voor ondernemers van familiebedrijven kan de verkoop extra beladen zijn. Toch moet je proberen om de emotie los te koppelen van de zakelijke beslissing en het bedrijf te behandelen als elk ander bedrijf.


Conclusie

Het verkopen van je bedrijf is een ingrijpende beslissing die je meestal maar één keer maakt. Het is een proces dat tijd en zorgvuldige overweging vereist, zowel zakelijk als persoonlijk. Praat erover met mensen die je vertrouwt en eventueel met een expert in bedrijfsovernames om tot een weloverwogen keuze te komen. Het gaat erom dat je de juiste balans vindt tussen je zakelijke ambities en persoonlijke behoeften, zodat je met een goed gevoel de volgende stap kunt zetten.

Droom je van de perfecte exit van je bedrijf? Start dan vandaag nog met je bedrijf verkoopklaar maken. Lees alle adviezen over bedrijfswaarde waar je vandaag al mee aan de slag kan.

Aeternus, partner van De Zaak

Of je nu op zoek bent naar ondersteuning bij de verkoop van je bedrijf of advies nodig hebt bij een overname, Aeternus helpt je met diepgaande branchekennis, inzicht in businessmodellen en een sterk (inter)nationaal netwerk. Met 50 specialisten en 800 succesvolle deals in 18 jaar heeft Aeternus de expertise die nodig is voor zowel nationale als internationale overnames voor bedrijven in het MKB+ segment.

Bekijk alle artikelen van Aeternus >

Lees ook…
Je eigen bedrijf waar je met hart en ziel hebt gewerkt. Dat zie je het liefst voortbestaan. En je bent zeker niet de enige de ondernemer. Vanwege de…
Als je met jouw bedrijf stopt of het overdraagt, moet je normaal gesproken met de Belastingdienst afrekenen over de stakingswinst. Maar als je…