Rokende personeelsleden die tijdens werktijd om de zoveel tijd naar buiten gaan voor een korte rookpauze, wie heeft ze niet? Al met al kosten die paar minuten per sigaret onder de streep flink wat werktijd. Mag je als werkgever hen dit verbieden, vragen of ze dit in hun pauze willen doen, of moet je deze tijd gewoon doorbetalen?

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Het is een bekend probleem, de rokende werknemers die voor je gevoel vaker buiten staan dan aan het werk zijn. Bij het invoeren van regels met betrekking tot het roken tijdens werktijd, kan je de volgende wettelijke besluiten als leidraad hanteren:

  • een werknemer heeft recht op 30 minuten pauze, als hij op een dag langer dan 5,5 uur werkt. De werknemer heeft het recht om dat half uur te splitsen in pauzes van 2 x 15 minuten.
  • per CAO (Collectieve Arbeidsovereenkomst) kunnen aparte regels zijn afgesproken over (rook)pauzes. Valt jouw bedrijf onder een CAO, controleer dan voor alle zekerheid wat daar in staat.
  • je kunt in een personeelshandboek zelf regels stellen met betrekking tot het roken tijdens werktijd (bijvoorbeeld geen doorbetaling tijdens rookpauzes).

Let wel: de Tabakswet verplicht werkgevers tot het instellen van rookvrije werkruimtes, opdat het niet-rokende personeel geen schade ondervindt van de rook. Het staat een werkgever vrij om een rookruimte in te richten of rookplek aan te wijzen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Consumenten in Nederland kunnen zich beroepen op verschillende wetten en regels als er iets mis is met een afgenomen dienst of product. Maar kun je als…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Wat gaat er per 1 januari 2024 veranderen voor zzp’ers en mkb’ers? Een overzicht van de belangrijkste…
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers te maken krijgen. Per 1 oktober 2023 gaat weer een aantal wetten en…
De nieuwe Wet bescherming klokkenluiders vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Werkgevers met vijftig tot tweehonderdvijftig werknemers hebben tot…