Zo teken je bezwaar aan tegen een factuur

Je hoeft geen schriftelijk bezwaar meer te maken tegen facturen die je ontvangt van de Stichting Reprorecht. Als je het niet eens bent met de factuur kun je dit online wijzigen. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Heb jij vragen over het opstarten van een bv of holding? Schrijf je nu in voor de live webinar op 22 april of 3 mei en krijg direct antwoord op al je vragen. Slechts een beperkt aantal plekken beschikbaar!

 

Moet ik de factuur betalen?

Via de factuur van de stichting Reprorecht betaal je voor de kopiën die je maakt uit tijdschriften, kranten en boeken. Voorheen hoefde je de factuur alleen te betalen als je een printer, kopieer- , scanner- of faxapparaat in je kantoor had staan, maar inmiddels geldt de regeling ook voor digitale kopiën die je maakt voor intern gebruik en/of verstuurt.
Klopt de factuur voor jouw gevoel niet, bijvoorbeeld omdat je helemaal geen kopieën maakt? Dat kun je dat aangeven via onderstaande stappen.

4 categorieën

Omdat het vrijwel onmogelijk is per bedrijf vast te stellen hoeveel kopieën van auteursrechtelijk werk worden gemaakt, heeft MKB-Nederland/VNO-NCW samen met een aantal aangesloten brancheorganisaties en Stichting Reprorecht vier categorieën bepaald, namelijk:

  1. “geen kopieën van auteursrechtelijk beschermd materiaal”
  2. “minder dan gemiddeld”
  3. “gemiddeld”
  4. “meer dan gemiddeld”

Categorie aanpassen

Het gemiddelde is via onderzoek in kaart gebracht en de factuur is daarop gebaseerd. Klopt het volgens jou niet in welke categorie je bedrijf is ingedeeld, dan kun je dat via de website van Reprorecht aangeven.

  • Ga naar www.reprorecht.nl/ondernemers, login aan de rechterkant (gebruik het debiteurennummer op je factuur) en je kunt je gegevens en de categorie wijzigen.
  • Is je vraag of probleem nog niet opgelost? Bel dan stichting Reprorecht via 0900-2022829 (10 cent per minuut) en maak een terugbelafspraak.

Er komt veel kijken bij het oprichten van een bv. Tijdens de live webinars op 22 april of 3 mei krijg jij de kans om al je vragen te stellen. Wacht niet te lang en schrijf nu in!

Lees ook…
Twijfel je over de financiële haalbaarheid van je nieuwe bedrijf of project? Stel dan een exploitatiebegroting op. Die helpt je bij het in kaart…
i.s.m.
De boekhouding wordt vaak ten onrechte gezien als een noodzakelijk kwaad. Tijdrovend en ingewikkeld en alleen bedoeld voor de Belastingdienst. Ten…
Het urencriterium is de sleutel tot veel fiscale voordelen die als ondernemer hebt. Begrijp jij de fijne kneepjes van deze regeling? In dit artikel…
Als ondernemer ben je de term ‘proforma factuur’ vast en zeker eens tegengekomen. Vaak wordt dit vergeleken met een conceptfactuur of offerte, terwijl…
Als slimme ondernemer wil je niet onnodig kosten maken. Eén manier om geld te verdienen is goed te kijken naar fiscale regelingen met betrekking tot…
Excel rekent met heel veel decimalen. Bij de uitkomst toont het programma echter niet altijd alle decimalen. Dat hangt namelijk af van hoe Excel…