Franchise heeft voordelen en nadelen voor zowel de franchisegever als de franchisenemer. In dit stuk zetten we ze voor u op een rij.

Inhoudsopgave

Wat is jouw bedrijf waard? Start de gratis Brookz Waardescan, krijg snel inzicht in de actuele waarde van je bedrijf en doe er je voordeel mee!

Franchise in het kort

Bij franchise gaat een zelfstandig ondernemer, de franchisenemer, een zakelijke overeenkomst aan met een franchise-organisatie: de franchisegever. De franchisenemer gebruikt tegen betaling de handelsnaam van de franchisegever. Belangrijk daarbij is dat de franchisenemer volledig voor eigen rekening en risico opereert.

Soorten franchise

1. Hard-franchise
Hierbij zijn er harde, gedetailleerde afspraken over vrijwel de gehele bedrijfsvoering. De franchisegever bepaalt zaken als winkelconcept, assortiment, inkoop en marketing. Het is de meest voorkomende vorm van franchise.

2. Soft-franchise
Is voor de franchisenemer vrijblijvender, want hij heeft binnen bepaalde kaders meer speelruimte en keuzevrijheid over zaken als het assortiment en inkoop. Risico: de formule kan enigszins verwateren.

– De meeste grote franchiseformules hebben naast franchisevestigingen ook eigen vestigingen.

I. Voor- en nadelen voor de franchisenemer

Voordelen voor franchisenemer

– een bekende en succesvolle formule gebruiken;
– je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden;
– alleenrecht om handelsnaam in een bepaald gebied te exploiteren;
– direct bij de start een beproefd product- of dienstenpakket aanbieden;
– kostenvoordeel doordat een aantal activiteiten, waaronder marketing, assortimentsbepaling en inkoop, centraal wordt geregeld;
– franchisegever is verantwoordelijk voor onderhoud van de formule;
– begeleiding en advies bij ondernemerschap.

Nadelen voor franchisenemer
– betalen voor gebruik van franchisesysteem;
– conformeren aan richtlijnen en procedures van franchisegever;
– minder vrijheid vergeleken met ongebonden ondernemerschap;
– ondernemersrisico ligt volledig bij franchisenemer.

II. Voor- en nadelen voor de franchisegever

Voordelen voor franchisegever

– snelle groei mogelijk;
– laag kapitaalbeslag;
– beperkt risico: franchisenemer opereert voor eigen rekening en risico;
– lokale marketinginspanning en betrokkenheid.

Nadelen voor franchisegever

– succes van formule afhankelijk van kwaliteiten franchisenemer;
– geen directieve, maar meer motiverende sturing van verkoopkanaal.

Lees ook:
Franchise is crisisbestendig »

Nieuwsgierig geworden naar wat de actuele waarde is van jouw bedrijf? Bereken gratis de waarde van jouw bedrijf en doe er je voordeel mee!

Lees ook…
Er zijn veel verschillende soorten goodwill. En de beste methode om de goodwill te berekenen, bestaat niet. Het is vaak een onderhandelingsproces,…
De overname van een familiebedrijf – aan andere familieleden of aan een derde partij buiten de familie – is een delicaat proces en vraagt een goede…
De verkoop van een eenmanszaak of vennootschap onder firma (vof) is ingewikkelder dan van bijvoorbeeld een besloten vennootschap (bv). Hier zetten we…
Bedrijfsoverdracht vindt om uiteenlopend redenen plaats, bijvoorbeeld om te groeien, te diversifiëren, te herstructureren of om de eigenaar de kans te…
Je wilt een bedrijf overnemen en vraagt je af: hoe ga ik de bedrijfsovername financieren? Je hebt verschillende mogelijkheden. Welke optie het beste…
Een bedrijf kopen of verkopen is voor de meeste ondernemers een enorme mijlpaal. Naast alle zakelijke aspecten komen er vaak emoties bij kijken. In dit…