6 op de 10 zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) weet tijdens de coronacrisis een goede balans te houden tussen werk en privé. Dat blijkt uit onderzoek van het marktonderzoeksbureau Ipsos. Vooral het hebben van een aparte werkruimte, duidelijke werktijden, vaste pauzes en regelmatig sporten bleken een grote invloed te hebben.

Inhoudsopgave

Sporten voor meer balans

In opdracht van Allianz onderzocht wat het marktonderzoeksbureau Ipsos hoe zzp’ers en mkb’ers de balans ervaren tussen werk en privé en hoe sport hier van invloed is. Behalve dat 60% van de ondervraagden aangaf dat ze een goede balans wisten te houden tussen werk en privé, gaf ook bijna een kwart (23%) aan dat dit kwam door regelmatig vóór of na het werk te sporten. Vooral wandelen (36%) en fitness (16%) bleek een populaire keuze bij zowel zzp’ers en mkb- bedrijven. Hardlopen blijkt vooral populair enkel mkb-bedrijven.   

In het onderzoek werd ook gekeken naar de effect van regelmatig sporten. Behalve dat driekwart van de zzp’ers aangeeft zich hierdoor fitter te voelen, zorgt regelmatig sporten ook voor meer energie (44%) en wordt er minder stress ervaren (33%).

De zzp’ers en kleinere mkb-bedrijven die aangeven niet regelmatig te sporten, geven vooral aan dat dit te maken heeft met tijdgebrek.

“Ondernemen is topsport”

Mart Vreven, commercieel directeur bij Allianz in Nederland

Sportapps en sportdoelen

Ipsos onderzocht ook in hoe verre de ondervraagden hun gezondheid en hun doelen monitoren middels apps of  wearables. Hieruit bleek dat het merendeel van de zzp’ers niet bezig is met het monitoren van hun gezondheid. Slechts 34% houdt het aantal gezette stappen bij en een kwart controleerde hun bloeddruk. In vergelijking met grotere mkb-bedrijven zijn dit relatief lage percentages. Bij deze groep is vooral de hardloop app een grote favoriet.

“Ondernemen is topsport. Allebei vragen ze veel doorzettingsvermogen en discipline, en een goede mentale en fysieke gesteldheid zijn in beide takken van cruciaal belang. Daarom stimuleren wij ondernemers ook om voldoende te sporten en op de juiste momenten rust te pakken. Op die manier voelen zij zich fitter en energieker en zijn ze beter bestand tegen eventuele stress en andere ongemakken”, aldus Mart Vreven, commercieel directeur bij Allianz in Nederland.

Tip: Bij Allianz kunnen ondernemers altijd terecht voor coaching en tips over het voorkomen van arbeidsongeschiktheid.

Allianz, partner van De Zaak

Allianz is een wereldleider in verzekeringen en financiële dienstverlening, met een aanwezigheid in meer dan 70 landen en meer dan 140.000 medewerkers in dienst van ruim 86 miljoen klanten. Durf gerust!

Bekijk alle artikelen van Allianz >

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Zakelijke autoverzekering

Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?