De internationale handel via webshops groeit jaar na jaar. Binnen Europa zijn er zelfs ruim veertien miljoen webshoppers die bewust internationaal kopen. Uw kansen liggen dus op het internet. Met deze negen tips kunt u ook internationaal succes behalen.
> Wees goed vindbaar
Om internationaal succesvol te zijn, moet uw webwinkel gevonden worden. Meld u aan bij zoekmachines, adverteer via Google AdWords en sluit u aan bij internationale handelsplatformen. U kunt uw eigen webshop ook uitstekend aanvullen via het ondernemerscentrum van eBay om meer verkoop te genereren.
 
> Informatie
Zorg voor een professionele website. Wees helder over de landen waaraan u levert, verstrek heldere informatie over betaalmethoden, de verzending, recht van retour etc. Hoe meer informatie u verstrekt, hoe groter de kans op verkoop.
 
> Zoek de juiste toon
De taal en de tone of voice op uw website zijn belangrijk. Niet iedereen spreekt Engels en Duitsers willen meer formeel aangesproken worden dan Nederlanders.
 
> Pas uw producten aan
Niet alles wat u in Nederland mag verkopen, is ook in het buitenland toegestaan. Moeten uw producten aangepast worden voor de internationale verkoop? Denk bijvoorbeeld aan elektronische producten, maatvoering (kleding), rechten op merknamen en verpakkingseisen. U vindt een overzichtelijke lijst van wat wel en niet mag op de website van eBay.
 
> Zorg voor heldere verkoopvoorwaarden
En zet deze op uw website. Binnen Europa is veel geregeld via de wet verkoop op afstand, maar voor andere landen gelden andere juridische voorwaarden voor betalen, leveren, (digitale) facturatie en bijvoorbeeld het recht op retourzending. Maak uw voorwaarden meertalig en laat deze op volledigheid en juistheid controleren door De internationale Kamer van Koophandel.
 
> Ken uw rechten
Bij verkoop over de grens is niet altijd duidelijk wie de omzetbelasting moet betalen. Grofweg is de verdeling als volgt:
 
Binnnen de EU: als verkoper betaalt u de omzetbelasting in Nederland, tot aan een bepaalde omzetdrempel, die verschilt per land. Is uw omzet hoger dan deze drempel, dan betaalt u de volledige omzetbelasting in het land van levering. De tarieven verschillen per land. Het kan soms zelfs gunstig zijn om de omzetbelasting in het doelland te betalen vanwege het lage btw-tarief.
 
Buiten de EU: het btw-tarief is altijd 0%. De koper is verantwoordelijk voor het betalen van eventuele invoerrechten en omzetbelasting in zijn eigen land. Vermeld deze verantwoordelijkheid duidelijk op uw webshop om discussies achteraf te voorkomen.
 
> Let op de intracommunautaire wetgeving
Deze geldt wanneer u met zakelijke klanten te maken hebt. Zowel u als de koper betalen binnen de EU geen omzetbelasting. Wel moet u op de factuur het btw-nummer van uw klant vermelden en bij de Belastingdienst een aparte aangifte intracommunautaire levering doen.
 
> Betaalgemak
Laat een aanbieder van een betaalsysteem uw betalingen regelen, dan verlaagt u het risico op betalingsfraude, heeft u direct uw geld en kunt u diverse internationale betaalmethoden, waaronder creditcardbetalingen, in uw kassasysteem opnemen. De kosten zijn relatief laag, u betaalt alleen bij acceptatie van een betaling.  Wanneer u helemaal geen zorgen wilt, kunt u het hele betaalsysteem uitbesteden aan een Payment Service Provider zoals Buckaroo of GlobalCollect. Dit is een bemiddelaar tussen websites en banken. Dit levert hogere kosten op door de abonnementsvorm en transactiekosten, maar het risico is minimaal.
 
> Zorg voor een goede verzending
Bij artikelen met een grote waarde is het slim om te kiezen voor track-and-trace. Zo heeft u zekerheid over de bezorging en kan de klant de bestelling via internet volgen. Zorg voor een juiste balans tussen snelheid, prijs en zekerheid. Als uw webwinkel groeit en u veel zendingen naar verschillende landen krijgt, kunt u een makelaar in logistieke services inschakelen. Zij kennen snelle en betrouwbare logistieke partners in verschillende landen.
 
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…