U wilt nieuwe markten aanboren maar mist daarvoor de mankracht en benodigde kennis. Extra handjes in de vorm van een zakelijk partner kunnen uitkomst bieden. Hoe pakt u dit het beste aan?

Inhoudsopgave

Het kan anno 2024 toch niet zo zijn dat jij je ambitie als ondernemer niet waar maakt. Kom naar het webinar → Groeiplan 2024

zeze vraag werd aan De Zaak Advies voorgelegd:

“Mijn bedrijf maakt en verkoopt een speciaal soort ventilerende kussens, een product met een enorm marktpotentieel. Ik wil iemand bij het bedrijf betrekken om nieuwe markten te verkennen en aan te boren, ik heb daar zelf de tijd en de kennis niet voor. Ik heb inmiddels iemand gevonden waar ik een goed gevoel bij heb, het zou zelfs een potentiële partner kunnen worden. Hoe kan ik het beste de samenwerking met hem aangaan?”

Antwoord van Niek Idema, adviseur bij De Zaak Advies

“Voordat u deze persoon als zakelijk partner bij uw bedrijf betrekt, en allerlei verplichtingen aangaat, zou ik eerst de tijd nemen om aan elkaar te wennen en te bepalen of de samenwerking bevalt. De beste manier daarvoor is hem voor een bepaalde peiode als zzp’er in de arm te nemen en wel op basis van een overeenkomst van opdracht.

Denk ook aan een geldige VAR-WUO of VAR-DGA, afhankelijk van de vraag of de potentiële partner een eenmanszaak of een BV heeft.
Let op: de VAR-regeling is op 1 mei 2016 vervangen door de wet dba. Lees hier alles over deze wet. 

“Laat de beloning deels afhangen van het resultaat van zijn inspanningen. Dat kan een extra prikkel zijn. Denk zeker ook aan het laten tekenen van een geheimhoudingsbeding, als u niet wilt dat er informatie over uw product naar buiten wordt gebracht.”

“Als de samenwerking bevalt, dan zou u samen een VOF of BV kunnen oprichten en als compagnons verder gaan. Leg afspraken over de samenwerking wel goed schriftelijk vast.”

“Een andere mogelijkheid is om hem als werknemer tijdelijk in dienst te nemen, maar dat kan weer gevolgen hebben voor zijn ondernemersaftrek als deze persoon IB-ondernemer is. Als hij in loondienst treedt, kan hij mogelijk zijn ondernemersaftrek verliezen omdat hij het urencriterium van 1225 uur op jaarbasis niet haalt. Ook kan er een probleem opdoemen met het verkrijgen van een VAR WUO.”

Lees ook:

Kies de juiste rechtsvorm voor uw bedrijf »
Voorbeeld overeenkomst van opdracht »
De ondernemersaftrek »

Leden van de De Zaak kunnen met al hun vragen bij onze adviseurs terecht. Onbeperkt.

Stuur een mail naar: support@dezaak.nl!

Nog geen lid? Lees hier wat de voordelen zijn »

Het is tijd voor een nieuw idee over groei. Meld je aan voor het webinar ‘Groeiplan 2024’

Lees ook…
Wetenschappelijke studies tonen aan dat een groene werkplek voor je medewerkers net zo cruciaal is voor de mentale gezondheid als een goede stoel voor…
Klaar om jouw onderneming naar nieuwe hoogtes te tillen in 2024? Ontdek waarom concrete bedrijfsdoelstellingen onmisbaar zijn voor het succes van jouw…
Winst maken: het is meer dan een financiële doelstelling; het is de levensader van je onderneming. Maar wat als je bedrijf groeit in omzet en toch…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Als mkb-ondernemer ken je de uitdagingen van het ondernemerschap maar al te goed. Je hebt je bedrijf opgebouwd met passie en harde arbeid, maar nu…