PARTNERCONTENT - Zonnepanelen zijn allang niet meer de inefficiënte, esthetisch onverantwoorde stellages van voorheen. Voor zowel consumenten als het bedrijfsleven is het een economisch en ecologisch interessante manier van energieopwekking. Vraag hieronder het e-boek ‘Zonnepanelen voor Dummies' aan. Hierin wordt precies uitgelegd wat het je oplevert.

Niet overtuigd? Wellicht dat deze tien redenen u kunnen bewegen tot overstap.

1. Zonnepanelen verdienen zichzelf terug

Zonnepanelen zijn een investering. Niet alleen in de toekomst, maar ook voor uw eigen portemonnee. Want gemiddeld verdienen zonnepanelen zichzelf binnen 6 tot 8 jaar terug. Daarna is alle opgewekte energie pure financiële winst. Natuurlijk is de terugverdientijd afhankelijk van de specifieke situatie, zoals het beschikbare dakoppervlak.

2. Het rendement van zonnepanelen is enorm toegenomen

Lag het rendement van zonnepanelen vroeger op enkele procentpunten, inmiddels is de technologie behoorlijk ver doorontwikkeld. Huidige panelen zetten ongeveer 15% van de opvallende zonne-energie om in elektriciteit, een respectabel deel. En dat aantal neemt steeds verder toe. Het resultaat: zonnepanelen verdienen zichzelf steeds sneller terug en steeds minder additionele ‘grijze’ energie is noodzakelijk.

3. Zonne-energie is in 2025 de goedkoopste energiebron ter wereld

Zonne-energie is in 2025 goedkoper dan energie opgewekt uit kolen of gas. Al tegen die tijd is het de goedkoopste energievorm per kWh. Dat blijkt uit een
onderzoek van het Duitse instituut Fraunhofer. In 2025 kost een kilowattuur zonne-energie naar verwachting 4 cent. Daarmee is het in de toekomst de goedkoopste energievorm.

4. De overheid betaalt mee

Natuurlijk is de hele wereld erbij gebaat als u overstapt op zonne-energie. Daarom kunt u op de aanschaf en installatie van zonnepanelen in sommige gevallen subsidie ontvangen. Investeert u zakelijk in zonnepanelen, dan maakt u aanspraak op de
Energie Investerings Aftrek (EIA). Dat komt kort gezegd erop neer dat u 41,5% van de investering mag aftrekken van uw fiscale winst, bovenop de gebruikelijke afschrijving. Voor consumenten geldt dat zij de betaalde BTW op de zonnepanelen kunnen terugvragen. Dat scheelt dus weer 21%.

5. Zonnepanelen zorgen voor een waardestijging van onroerend goed

Huizen met zonnepanelen zijn in trek op de woningmarkt. Een woning met een dergelijke installatie is dan ook meer waard. Een investering in zonnepanelen is dan ook nooit weggegooid, mocht u in de toekomst verhuizen.

6. Zonne-energie is 100% veilig

De opwekking van zonne-energie is veilig. Er is geen sprake van brandbare stoffen, giftige gassen, chemisch afval, explosiegevaar of andere potentieel gevaarlijke zaken. Laat de zonnepanelen wel installeren door een erkend installateur, dan bent u zeker van de kwaliteit en duurzaamheid van de installatie.

7. De productie en verwerking van zonnepanelen is duurzaam

Niet alleen is de opwekking van zonne-energie volledig duurzaam en klimaatneutraal, ook de productie van zonnepanelen zelf is een milieuvriendelijk proces.

8. Zonnepanelen gaan zeer lang mee

Moderne zonnepanelen zijn zeer duurzaam en vrijwel storingsvrij. Doorgaans gaan deze maar liefst zo’n 20 tot 30 jaar mee.

9. Word energieonafhankelijker

Met zonnepanelen bent u minder afhankelijk van uw energieleverancier. Externe factoren buiten uw invloedssfeer zoals prijsstijgingen van energie zijn minder van invloed op uw economische positie dan voorheen.

10. Voorbereid op het smart grid

In de toekomst vinden grote verschuivingen plaats op het klassieke energiedistributiemodel. Steeds meer consumenten en bedrijven gaan hun eigen energie opwekken en het overschot efficiënt delen met anderen. Een intelligent ‘smart grid’ knoopt al die energiepunten aan elkaar.

Dat smart grid wordt nu al gevormd, door onder andere bijvoorbeeld de plaatsing van slimme meters en zonnepanelen. Technologieën als big data en predictive analytics zorgen voor een efficiënte, duurzame energiedistributie. Met zonnepanelen bent u helemaal klaar voor deze omvangrijke en belangrijke ontwikkeling.

Genoeg redenen voor een overstap op zonne-energie dus. Weet u niet goed waar u moet beginnen of wilt u meer achtergrondinformatie? Het naslagwerk ‘Zonnepanelen voor Dummies’ helpt u op weg.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…