Een foto- of kunstverzameling aanleggen, voor in uw kantoor of woning. Moet u daarvoor een kunstkenner zijn? Helemaal niet, vindt Sasha Stone. Zij is Managing Director bij Unseen Photo Fair, de fotografiebeurs die van 18 tot en met 21 september op het Westergasterrein in Amsterdam neerstrijkt. 

Zijn ondernemers geïnteresseerd in fotocollecties?
“Jazeker, ik ken veel verschillende ondernemers die kunst verzamelen. Fotografie of hedendaagse kunst raakt aan hun passie, dus de verzameling beperkt zich meestal niet tot privé of juist alleen werk; ze combineren het.”

Is dat niet duur, een kunstverzameling aanleggen?
“Dat hoeft niet, er zijn genoeg betaalbare werken. Op Unseen hebben we een speciale ruimte ingericht, de Unseen Collection, waar galeries van Unseen Photo Fair foto’s van maximaal 1000 euro per stuk mogen exposeren. Je vindt daar al werken vanaf 350 euro. Maar natuurlijk hangt er op de beurs ook werk van enkele tienduizenden euro’s.

Of je kunst ook kan zien als een financiële investering? Er zijn mensen die daarin geloven, maar ik vind dat dat niet voorop moet staan. Kunst moet aanzetten tot nadenken, inspiratie brengen. Daar moet het over gaan, niet om geld.”

Wat levert zo’n collectie je op?
“Het creëert een werkomgeving die inspireert, je personeel creativiteit brengt. Foto’s geven stof tot nadenken, kunnen een bepaalde herinnering bij je oproepen. En ze zorgen voor gespreksstof met partners, cliënten of medewerkers. Het kan zelfs een manier zijn om mensen meer betrokken te maken. Zo ken ik een ondernemer die samen met zijn personeel beslist welke werken worden gekocht. 

Plus: als je kunst koopt van jonge kunstenaars, is dat ook een vorm van social responsibility. Je steunt jong talent, dat vaak wel al een galerie heeft, maar aan het begin van een carrière staat. Het is leuk en inspirerend om zo’n jong iemand zich te zien ontwikkelen. En je dient er een maatschappelijk doel mee.”

Stel, je bent een leek. Hoe begin je dan?
“Kijken, kijken, kijken. Ga eerst vooral heel veel zien. Daardoor raakt je oog getraind. En stel veel vragen. Bij de Unseen Collection hebben we een speciale stand waar we uitleggen waar je bij het kopen van fotografie op moet letten. Wat is een editie, welke technieken bestaan er, welke vragen kun je stellen? 

Je hoeft heus niet veel over kunst te weten om een collectie aan te leggen. Het begint met één werk dat je hebt gezien en in je hoofd blijft hangen. Soms zó, dat je het besluit te kopen. En misschien nog eens twee of drie. Uiteindelijk kan het komen tot een hele verzameling en zie je vaak ook een gemene deler ontstaan. Iets dat jouw verzameling uniek maakt, een rode draad in de collectie.”

 

  • Arrangement exclusieve opening, 17 september tussen 18 en 21 uur, met welkomstdrankje: 249 euro voor 10 personen. 
  • Arrangement Unseen Collecting Tips & Tricks, 18-21 september in de Westergasfabriek in Amsterdam, vanaf 89 euro p.p. 
  • Maak gebruik van actiecode DeZaak en ontvang 25% korting!
  • Aanvragen kan via [email protected].
  • Meer info via unseenamsterdam.com.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ontvang kortingscode gratis tankpas

Met een volgetankte auto naar je klant, op de OV-fiets naar je meeting of snel de trein in om nog even te werken. Wat je ook kiest, met MoveMove ben je zo onderweg.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…