Wat zijn de grootste kostenposten van een kantoor? En waarop jij kan eenvoudig besparen? Wij zetten een aantal praktische tips voor je onder elkaar.

De verschuiving naar thuiswerken is in veel bedrijven aan de gang. Een gedeelte van de kantoorruimte wordt overbodig, maar de kans is groot dat je niet helemaal zonder kantoor kunt. Wanneer je jouw kantoor aanhoudt, maak je hier kosten voor. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze kosten zo laag mogelijk te houden en hiermee jouw winst te verhogen.

Goedkopere kantoorruimte

Een goed startpunt is het bekijken van de kosten die je momenteel maakt voor het huren van kantoorruimte. De huurprijs wordt vaak berekend per vierkante meter en is daardoor afhankelijk van de grootte en locatie van jouw kantoor. Maak je momenteel gebruik van veel minder vierkante meters doordat veel medewerkers afwisselend thuis en op kantoor werken? Dan valt hier gemakkelijk op te besparen.

Ook kan het zijn dat jij het kantoor efficiënter in kunt delen, waardoor je met minder vierkante meters af kunt. Kijk ook eens kritisch naar de locatie van het kantoor. Is het noodzakelijk voor je bedrijfsvoering dat jouw bedrijfspand midden in het centrum van een dure stad ligt? Kijk eens naar vergelijkbare panden die buiten het centrum liggen. Dit scheelt al snel honderden euro’s per maand en vaak zijn deze locaties gemakkelijker bereikbaar voor je personeel en is er meer parkeerruimte beschikbaar voor bezoekers.

Verlaag de energierekening

De energiekosten vormen voor ieder kantoor een significante kostenpost. Zo heeft al je apparatuur, de verlichting en zelfs het koffiezetapparaat energie nodig. Je kunt dus niet om deze vaste lasten heen, maar door energie vergelijken is de kans groot dat je jouw energierekening flink kunt verlagen. Bepaal allereerst hoeveel energie je verbruikt en ga op zoek naar een energieleverancier die biedt wat jij nodig hebt voor de laagste prijs.

In sommige gevallen is het ook mogelijk om een kantoor te huren waarbij gas, water, elektra en licht bij de huurprijs zijn inbegrepen. Het nadeel is dat je niet zelf op zoek kunt naar de goedkoopste contracten, maar het voordeel is dat jij precies weet welke kosten je kunt verwachten op maand- en jaarbasis. Hierdoor kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.

Verduurzaam je kantoor

Het verduurzamen van jouw kantoor heeft talloze voordelen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Vervang bijvoorbeeld alle verlichting door duurzame ledlampen die je aansluit op een smart-systeem. Hierdoor blijft de verlichting niet langer branden dan nodig is. Ook kun je flink verduurzamen op het gebruik van de airconditioning en de verwarming.

Kies bij de inrichting van je kantoor voor modulaire kantoormeubels, waardoor je adaptiever kunt werken. Wanneer er iets wijzigt in de samenstelling van een team of tijdens een project, kun je daarnaast het meubilair hierop aanpassen.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter