MijnZaak biedt ondernemers een platform voor al hun juridische documenten, exclusieve ondernemers kortingen en... onbeperkt eerstelijns advies. Wij geven jou elke maand een aantal kwesties waarmee we ondernemers hebben geholpen. Lees mee!
Vraag 1

“Wanneer moet er geen stagevergoeding (zoals reiskosten) opgenomen worden in de loonadministratie?”


Antwoord van de experts van MijnZaak
“Als je alleen een reiskostenvergoeding betaalt van maximaal € 0,19 per kilometer is dit onbelast. De stagiair hoeft in dat geval niet te worden opgenomen. Is de vergoeding hoger dan € 0,19 per kilometer dan is dit in beginsel een belaste vergoeding, of in ieder geval het gedeelte boven de € 0,19 per kilometer, en is er sprake van een fictief dienstverband.
 

Of de stagiair opgenomen moet worden in de salarisadministratie is dus afhankelijk van de hoogte van de vergoeding.”

 
Vraag 2

“Mijn opdrachtgevers proberen onder mijn annuleringsclausule uit te komen. Onder het mom: we verplaatsen het, we zeggen het niet af. Kan dit zomaar?”


Antwoord van de experts van MijnZaak
“Als een opdrachtgever tekent en expliciet akkoord gaat met de annuleringsvoorwaarden is hij/zij daar aan te houden. Echter moet je de voorwaarden wel heel duidelijk laten betekenen of opnemen in de tekst van de offerte /opdrachtovereenkomst. Stel dat ze in je “gewone” algemene voorwaarden staan, en deze heb je niet ter hand gesteld, dan kun je voor het hekje van de rechter nog wel eens een probleem hebben om te bewijzen dat de opdrachtgever het echt heeft moeten lezen.

Ons advies is altijd in gesprek te blijven met de klant en goed in te schatten of je die klant wilt behouden of dat je zonder de klant kunt. Ben je de klant liever kwijt dan rijk, zet dan door en wil je de relatie behouden stel dan iets anders voor ter compensatie.”

Vraag 3

“Worden inkomsten via crowdfunding door de fiscus als inkomsten gezien?”


Antwoord van de experts van MijnZaak

“Er zijn verschillende manieren van crowdfunding:

  1. De variant waar je leent van de crowd wordt gezien als een lening en die moet je terug betalen. Dat is dus geen inkomen maar staat op de balans als lening.
  2. De manier van crowdfunding waar mensen je een bedrag schenken, waar je al dan niet iets voor terugdoet, wordt gezien als inkomen. Lever je er ook nog een product of dienst voor terug dan moet je er zelf nog btw op afdragen.”
 
Vraag 4

“Mijn verhuurder zegt dat hij niet hoeft te betalen voor aanpassingen om de brandveiligheid van het pand dat ik huur te verbeteren. Klopt dat?”


Antwoord van de experts van MijnZaak
“Dat ligt er aan. Als het alleen gaat om aanpassingen waardoor je jouw beroep brandveilig kunt uitoefenen – denk aan het aanbrengen van rookmelders en brandblusapparaten – dan is dat jouw verantwoordelijkheid als huurder. Gaat het om meer ingrijpende maatregelen, zoals bouwkundige aanpassingen, dan is de verhuurder daarvoor verantwoordelijk.”

Zakelijke autoverzekering
Uitgebreide dekking, een uitstekende service en extra exclusieve collectieve korting via De Zaak. Benieuwd hoeveel jij kan besparen?

MijnZaak, partner van De Zaak

Bij MijnZaak zijn we er van overtuigd dat ondernemers zich moeten kunnen focussen op hun onderneming voor een maximale impact op de wereld om hen heen. Maar, in een steeds veranderd ondernemersklimaat, is het moeilijk om alle "randzaken" op orde te hebben. Gelukkig sta je er vanaf nu niet meer alleen voor, maar kan jij rekenen op de experts van MijnZaak. Zo concentreer jij je op de hoofdzaken, wij helpen je met de rest.

Bekijk alle artikelen van MijnZaak>

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Help de slachtoffers en doneer
Bij uitzonderlijke rampen slaan de 11 samenwerkende hulporganisaties de handen ineen onder de naam Giro555. Zij vragen heel Nederland zich aan te sluiten om geld in te zamelen voor hulp aan slachtoffers. Want samen redden we meer levens.
Lees ook…
Je wilt jouw bedrijf verkopen, maar hoe pak je dit het beste aan? Brookz geeft je 5 do’s en 5 dont’s om de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop…
Nederland zit wederom in een lockdown. Is jouw bedrijf ook getroffen door de coronacrisis? Of heb je vragen over het coronavirus? Waar kun je dan…
De gemiddelde klant bestaat niet. Ze zijn er in alle soorten en maten. Nieuwe, klagende, surfende, goede. Wat is de beste benadering per klantgroep?…