Heb je daar een vergunning voor nodig?

Een kelder kantoor kan een uitstekende oplossing zijn voor een kantoor aan huis. Denk jij erover om er een te (laten) bouwen? Vergeet dan de vergunning niet, want een kantoor kelder bouwen mag niet zomaar.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Heb ik een bouwvergunning nodig voor een kelderkantoor?

Ja, om een kelder onder je huis te bouwen heb je een vergunning nodig.

Waarom heb ik een bouwvergunning nodig?

Je moet aan kunnen tonen dat de bouw van jouw kelderkantoor geen schadelijke gevolgen heeft voor de omgeving. De bouw van de kelder kan namelijk schade veroorzaken aan de fundering van je eigen woning, maar ook aan die van de buren. Door middel van de vergunning checkt de gemeente of dit het geval is.

Hoe vraag ik een bouwvergunning aan?

Een vergunning voor je kelder moet je aanvragen bij de gemeente. Zorg dat je de constructietekeningen en de berekeningen al hebt, want die heeft de gemeente nodig. Ze beoordelen of deze voldoen aan de eisen voor veilige bouw. Deze tekeningen en berekeningen kun je laten maken door een aannemer.

Wat kost een omgevingsvergunning voor een kelder?

Helaas kun je vergunningen niet gratis aanvragen, er komen kosten bij kijken. Hoe hoog deze kosten zijn, verschilt per gemeente en hangt af van de grootte van je aanvraag. Bovenop de vergunningskosten moet je ook rekening houden met kosten voor de voorbereiding en het toezicht op de bouw. Per gemeente is hier een minimaal en maximaal bedrag voor vastgesteld. Vaak liggen de  extra kosten tussen de €30.000 en de €100.000. Als je de bouw van de kelder financiert met een hypotheek of lening, kun je deze kosten vaak meefinancieren.

Hoe financier ik mijn project?

Dat bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Maar zorg ervoor dat je je goed verdiept in de mogelijkheden. Vergelijk bijvoorbeeld eens een aantal leningen op Geld.nl. Hier vind je heel veel leningen en kun je ze makkelijk met elkaar vergelijken. Zo vind je de mogelijkheid die het beste bij jou en je situatie past.

Wat als ik bouw zonder vergunning?

Dit zou je kunnen doen, maar dan is de kans heel groot dat je op de blaren moet zitten. De gemeente gaat allereerst van je eisen dat je woning terugbrengt naar de oude staat, binnen een bepaalde – door hen gestelde – termijn. Je moet nieuwe kelderkantoor dan dus weer weghalen, ook als het bouwen ervan je al veel geld en tijd heeft gekost. Als je dit niet doet, krijg je een boete.

Heb je na de boete nog steeds een kelder? Dan komt de gemeente zelf in actie. Jij betaalt dan alsnog de kosten voor het verwijderen van de kelder. En de boete moet je ook alsnog betalen. Toch maar even netjes die vergunning aanvragen.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Je moet een onderscheid maken tussen officiële feestdagen en verplichte vrije dagen. Een officiële feestdag is namelijk niet per definitie een…
Om schijnconstructies aan te pakken, is De Wet aanpak schijnconstructies (WAS) in het leven geroepen. Deze wet beschermt werknemers tegen onderbetaling…
Ieder kwartaal is er weer nieuwe regelgeving waarmee zzp’ers en ondernemers te maken krijgen. Per 1 oktober 2023 gaat weer een aantal wetten en…
Zonder toestemming klantgegevens opslaan, gebruiken of delen? Die tijden zijn voorbij sinds de inwerkingtreding van de Algemene Verordening…
De nieuwe Wet bescherming klokkenluiders vervangt de Wet Huis voor klokkenluiders. Werkgevers met vijftig tot tweehonderdvijftig werknemers hebben tot…
Je harde werk, je passie, je levenswerk. Wat gebeurt er met je bedrijf als jij er niet meer bent? Je denkt er misschien liever niet aan, maar…