Werkstress is beroepsziekte nummer 1 bij Nederlandse werknemers. Ruim 1 op de 8 werknemers in Nederland heeft er last van. Een derde van het werk gerelateerde verzuim wordt veroorzaakt door werkstress. Het kost het Nederlandse mkb en daarmee de hele economie jaarlijks kapitalen. Maar heeft u behalve aan de stress van uw werknemers, ook weleens gedacht aan uw eigen stress?

Van 3 tot en met 6 november organiseerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid daarom de Check Je Werkstress Week. Voormalig internetondernemer Arko van Brakel is ambassadeur van deze campagne en weet als ervaringsdeskundige hoe het is om onder de druk te bezwijken. “Ik had een aantal internetbedrijven gerund en verkocht. Het ging financieel heel goed, volgens de moderne maatstaven was ik heel succesvol. Totdat ik op een gegeven moment een workshop gaf aan een groep managers van KPN en ik onderuit ging. Letterlijk en figuurlijk: ik kon plotseling geen gesprekken meer voeren, kwam mijn huis niet meer uit en liep overdag met een zonnebril op. Ik was de enige die het niet door had dat het mis ging”, vertelde hij deze week in het televisieprogramma Pauw.

Valkuil
Veel ondernemers leven en werken onder hoge werk- en tijdsdruk. “Daar leef ik van”, zegt arbeidspsychologe Els van Ling, die in haar praktijk veel zzp’ers begeleidt. “Bij ondernemers merk ik als grote valkuil dat ze werk- en privétijd teveel door elkaar laten lopen. Dat is ook goed verklaarbaar: je bent gevoelsmatig sneller ‘met je werk getrouwd’ dan mensen in loondienst. Bovendien zijn ondernemers afhankelijk van het zelfstandig vergaren van hun inkomen. Een inkomensverzekering is voor hen vaak onbetaalbaar, zeker als ze pas op latere leeftijd beginnen als zelfstandige. En dan mis je een vangnet.”

Sociale back-up
Ondernemers moeten volgens Van Ling oppassen dat ze niet hun eigen grenzen overschrijden. “Ze hebben de neiging te ver door te gaan. En als het slecht gaat, kunnen ze voor hun gevoel ook nergens terecht met hun sores. Mijn tip: zorg voor sociale back-up, regel steun van de buitenwereld, bij vrienden, kennissen en collega-ondernemers. Dat komt in de praktijk helaas weinig voor. En steek ook wat vaker je licht op bij lotgenoten, weet je gesteund door mensen die hetzelfde meemaken. Dat zijn factoren die voor het gevoel de druk verlagen en misschien wel wat bescherming geven.”

Grenzen stellen
Van Ling ziet dat het ook de succesvolle, gewilde en extreem gedreven ondernemer is die onder de druk bezwijkt. “Gedreven ondernemers die veel plezier hebben in hun werk stellen soms te weinig grenzen. Vroeg of laat gaan die daaraan onderdoor. Die mensen zijn zó gedreven dat ze geen ‘nee’ durven zeggen. Ze stellen zichzelf hoge, soms onmogelijke eisen. Zij lopen een behoorlijk risico op problemen met stress.”

Van Brakel geeft advies: “Work hard, play hard and rest hard. Denk na over wat je zelf belangrijk vindt. Maak contact met jezelf en maak verbinding met andere mensen. En pak het probleem aan, voordat het te groot wordt.”

Wist u dat…
…6 miljoen werkenden in Nederland zich wel eens ziek melden vanwege werkstress?
…868.000 Nederlanders burn-outklachten hebben?
…ongeveer 18% van de werknemers zegt dat het geen zin heeft om de werkstress aan te kaarten, omdat de baas de problemen toch niet serieus neemt?
…bijna een kwart niet over werkstress durft te praten, omdat ze bang zijn voor een lage beoordeling?
…45% vreest dat als ze werkstress ter sprake brengen het beeld ontstaat dat ze het werk niet aankunnen?

Lees ook:
11 tips om te onthaasten »
Niet meer doen, maar minder »

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…