De non-food detailhandel hoeft voorlopig niet te rekenen op enig herstel. De zwakke economie, resulterend in dalende koopkracht en een laag consumentenvertrouwen, leidt tot krimpende bestedingen. Toch kunnen winkeliers die succesvol inspelen op deze omstandigheden profiteren, aldus ING Economisch Bureau.

Detailhandel in het nauw
De non-food detailhandel hoeft voorlopig niet te rekenen op enig herstel, zo stelt ING Economisch Bureau. De zwakke economie, resulterend in dalende koopkracht en een laag consumentenvertrouwen, leidt tot krimpende bestedingen. Daarnaast blijft het succesvolle online kanaal omzet wegtrekken uit de winkelstraat. Non-food retail lijkt daarmee gevangen tussen twee muren. Toch kunnen winkeliers die succesvol inspelen op deze omstandigheden profiteren.

Online groei niet voor iedereen
In schril contrast tot de daling in de totale non-food detailhandel staat het succes van internet. Probleem voor de detailhandel is dat lang niet alle winkeliers van de groeiende omzet via internet profiteren. Grotere spelers leggen de lat steeds hoger, waardoor de kansen voor kleinere partijen afnemen. De mate van professionalisering en de investeringen nodig om online concurrerend te zijn, scheiden het kaf van het koren.

Lees het hele rapport hier (pdf) »

Inspelen op nieuwe realiteit
Ondanks de moeilijke omstandigheden zijn er wel degelijk kansen voor winkeliers. Bedrijven die hun verdienmodel afstemmen op de ‘nieuwe realiteit’ kunnen onafhankelijk van het kanaal, online of offline, succesvol zijn.

Het gaat daarbij om het maken van een heldere en consistente keuze van de doelgroep en de afstemming hierop van product (assortiment), prijs, personeel en locatie. Ook sturen op cijfers, samenwerking in de keten en excellente logistiek blijven uitermate belangrijke succesfactoren voor retailers. Verder dient het verdienmodel realistisch afgestemd te worden op een lager omzetniveau en een lagere bruto marge.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…