Gebruikt u muziek, tv-beelden en kopieën uit boeken, kranten en tijdschriften in uw bedrijf? Dan heeft u daar verschillende licenties voor nodig. Deze kunt u voortaan via een centrale website aanvragen: mijnlicentie.nl

Eén website
Mijnlicentie.nl is een initiatief van de auteursrechtenorganisaties Buma-Stemra, Sena, Videma en Stichting Reprorecht.

Aan Buma-Stemra en Sena betaalt u voor het draaien van muziek in uw bedrijf, aan Videma voor het vertonen van tv-programma’s, terwijl Stichting Reprorecht u geld in rekening brengt voor het maken van kopietjes uit onder meer boeken en kranten.

Mijnlicentie.nl moet voor minder administratieve rompslomp voor ondernemers zorgen, en meer duidelijkheid geven over benodigde licenties en het betalen van auteursrechten.

Wat kunt u op deze website regelen?
Op mijnlicentie.nl kunt u direct licenties aanvragen voor zowel Buma-Stemra als Sena. U kunt ook controleren welke licenties u precies nodig heeft, uitrekenen hoeveel die kosten en – als u ze al heeft – uw bestaande licenties beheren.

Daarnaast is het mogelijk een gecombineerde factuur van Buma-Stemra en Sena aan te vragen. Deze factuur ontvangt u dan van het Service Centrum Auteurs- en Naburige rechten.

En wat niet?
Licenties voor Videma en Stichting Reprorecht zijn nog niet direct aan te vragen. Daarvoor wordt doorverwezen naar de website van deze organisaties.

Volgens een woordvoerder van mijnlicentie.nl wordt er wel aan gewerkt aan een directe aanvraagmogelijkheid. “Dan zou ook het aanvragen van een gecombineerde factuur van alle vier de initiatiefnemers mogelijk moeten zijn”.

Ondernemers kunnen overigens al sinds 2008 een gezamenlijke factuur van Buma-Stemra en Sena aanvragen.

Lees ook:

– Overzicht van auteursrechtenorganisaties »
– Reprorecht: betalen of bezwaar maken? »

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…