Zeker 60% van de ondernemers gaat een stem uitbrengen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 19 maart. Zo blijkt uit de poll op de site van De Zaak. Afgelopen week peilden wij de meningen in het land en spraken met ondernemers in Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.
62% van de ondernemers gaat stemmen bij de gemeenteraadsverkeizingen op 19 maart. Zo blijkt uit een poll op de site van De Zaak, waaraan bijna 400 ondernemers deelnamen. 25% zegt niet te gaan stemmen en 13% twijfelt nog.
Afgelopen week trok MKBServicedesk/De Zaak door het land om de stemming van de ondernemers in de vier grote steden te peilen:
 
UTRECHT – groene koers
De afgelopen jaren stond GroenLinks aan het roer in Utrecht en de groene koers pakte niet altijd goed uit voor ondernemers. Hoewel ook de ondernemers in de Domstad voorstander zijn van duurzaamheid, hebben zij het gevoel dat de gemeenteraad last heeft gehad van tunnelvisie. Groen werd voor ondernemerschap geplaatst.
 
“De gemeente staart zich af en toe dood op groen, maar ze vergeten de praktische uitwerking”, aldus Wilfred Jager, café-eigenaar in de Utrechtse binnenstad. “Iedereen moet maar met de fiets komen, maar ze vergeten dat er te weinig plekken zijn om de fietsen te stallen en dat zorgt voor overlast bij onder andere horecagelegenheden. Ik hoop dat de nieuwe gemeenteraad meer over de uitwerking van plannen na gaat denken.”
 
AMSTERDAM – toerisme
Op de Zuidas in Amsterdam zijn ondernemers te spreken over het beleid van de gemeente. “Ik ervaar geen regeldruk”, stelt Peter Tabernal van Amsterdam EXPO. Ik roep natuurlijk wel eens wat over mij af omdat bezoekers veilig naar de exposities moeten komen, maar het is logisch dat daarin regels moeten worden nageleefd.”
 
Toch zijn er wel verbeterpunten. “Mensen komen doorgaans niet naar de Zuidas voor hun plezier. Ze zien het als zakendistrict, wat het natuurlijk ook is. Maar mijn onderneming haalt toerisme naar de Zuidas. Daarom zou ik graag willen dat de gemeente zich inzet om meer ondernemers als ikzelf hier naartoe te halen. De plinten van de gebouwen staan leeg, terwijl zich daar bijvoorbeeld restaurants, bioscopen en dergelijken zouden kunnen vestigen. Nu kan je in het weekend alleen een broodje halen bij Amsterdam EXPO. Verder is er op de Zuidas eigenlijk niets te doen op zaterdag en zondag.”
 
DEN HAAG – zandzakslingerproef
In Den Haag is de nucleaire top momenteel een hot topic. Sommige ondernemers moeten vanwege de top dagen de deuren sluiten en hebben het gevoel dat ze daar niet genoeg voor gecompenseerd worden. Maar er zijn ook ondernemers die de top juist toejuichen. “Ik ben heel blij dat de gemeente zich inzet om meer grote evenementen naar de stad te halen”, aldus Elwin Giel, exploitant van het penthouse in de Haagse Toren.
 
“Dit is een goede impuls voor het toerisme en het zet de stad op de kaart.” Hij is niet ontevreden over de gemeente Den Haag, maar is wel eens tegen vreemde regeltjes aangelopen. “Toen wij het penthouse gingen openen moesten wij een zogeheten zandzakslingerproef laten uitvoeren. Er wordt dan een zandzak tegen de ramen aangeslingerd om te testen of mensen niet uit het raam kunnen vallen. Heel logisch dat zoiets getest moet worden, maar ik had er nooit bij stilgestaan dat dat zo ging.”
 
ROTTERDAM – spelletje
De gemeente Rotterdam heeft nog wat slagen te maken als het over de communicatie naar ondernemers gaat. “Op dat vlak ervaar ik wel strubbelingen”, zegt Cok Verkleij, eigenaar van Buitendijk dagvers bv op industrieterrein Spaanse Polder. “Het zoeken naar gemeente-instanties die antwoord kunnen geven op vragen van ondernemers is vaak onbegonnen werk. Het is absoluut niet duidelijk waar je moet zijn en dat vind ik erg jammer.”
 
Of de komende verkiezingen verandering gaan brengen, betwijfelt Verkleij: “Ik heb in het verleden wel eens wat meer gezien en zeker als er verkiezingen zijn. Ze beloven van alles, maar komen niets na. Terwijl de ondernemer zijn beloftes wel na moet komen. Ik hoop dat dat spelletje eens een beetje over gaat.”
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…