Een stijgend aantal zzp'ers (momenteel bijna 800.000) kan gebruik maken van fiscale voordelen, waardoor ze minder belasting betalen en de schatkist geld misloopt. Het kabinet zint daarom op plannen om deze fiscale voordeeltjes voor zelfstandigen versneld af te bouwen. Deze geruchten stemmen veel mkb'ers tot somberheid.

Ruth Sinkeler wil deze somberheid doorbreken met een nieuw initiatief: onder het mom van
‘Happy MKB’ probeert ze kleine ondernemers “blijer en dus succesvoller” te maken. Ze gaat een dag organiseren met trainingen en workshop en er verschijnt een boek over de correlatie tussen geluk en succes bij ondernemers.

Passie
Ook gaan studenten van Team Academy uit Amsterdam onderzoek doen naar geluk, succes en verzuim in het mkb. “Gelukkige, blije mensen zijn energiek, positief en productief”, zegt Sinkeler. “Als coach hou ik me bezig met leiderschap. Ik vraag ondernemers of ze hun werk doen vanuit hun passie. Wat zijn je drijfveren? Zelf was ik op een gegeven moment niet meer verliefd op mijn eigen bedrijf. Uiteindelijk ben ik mede daardoor failliet gegaan. Nu doe ik iets heel nieuws vanuit mijn positiviteit. Ik heb daar veel van geleerd.”

Op 13 maart 2015 moet het eerste Happy mkb-event ondernemers weer “in contact brengen met de fun kant” van ondernemen, zegt ze. “Mensen moeten zich vaker realiseren: oh ja, dáár deed ik het voor!” Ik spreek wel vaker ondernemers die vanuit hun hobby zijn begonnen, maar daarna is het zo gegroeid of gelopen dat het plezier grotendeels verdwenen is. En in de huidige onzekere tijden is plezier, passie en bezieling belangrijker dan ooit.”

Samenwerking
Nog iemand die zich richt op het blijer maken van ondernemers, is Monica Job. Zij noemt zich mindset & business coach en begeleidt vrouwen om het beste uit zichzelf en hun carrière te halen. “Ondernemers denken tegenwoordig teveel dat ze het alleen moeten doen. Wat ik ze dan adviseer is om waardevolle relaties op te bouwen en bij de juiste personen in te haken om zo meer bereiken. Dat heb ik zelf ook zo ervaren, je moet leren openstaan voor samenwerkingen. Crowdfunding kan een optie zijn. Maar ik denk bijvoorbeeld ook aan iemand die met twee linkerhanden zijn website onderhoudt. Ik ben zelf dan weer goed in WordPress, dus heb ik diegene daarmee geholpen. Zo is iedereen happy.”

Job merkt dat de onrust afgelopen week toenam bij zzp’ers. “Er wordt veel over gepraat, maar er is weinig duidelijkheid. Mijn advies is en blijft dan: blijf in je eigen kracht staan, ken je goeie punten en richt je vooral daarop. Vooral vrouwen kunnen daar baat bij hebben. Zij durven nog niet te zeggen wat ze waard zijn.”

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Download Whitepaper Rechtsvormen

Download gratis de whitepaper “Rechtsvormen” met alle voor- en nadelen per rechtsvorm, handige tips voor ondernemers en rechtsvormkeuze test.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…