Vooral de horeca en industrie groeien op 'energieke' wijze, d.w.z. dat er relatief gezien veel meer energieverbruik nodig is om de groei tot stand te brengen. Als ook naar de omvang van het energieverbruik gekeken wordt, zijn de industrie en agrarische sector grootverbruikers. Dat stelt ING in zijn Alert Duurzaamheid.

Energie en groei
Energie is een belangrijke grondstof voor economische groei. Vergroening van de economie is een middel om duurzame ontwikkeling te realiseren. De uitdaging is om met minder energie meer te produceren.

Vooral de horeca en industrie groeien op ‘energieke’ wijze, ofwel: hier is relatief veel meer energieverbruik nodig om de groei tot stand te brengen.

Als ook naar de omvang van het energieverbruik gekeken wordt, zijn de industrie en agrarische sector grootverbruikers. Beleid voor energiebesparing en vergroening levert in deze sectoren het meest op.

 

Download de ING Alert Duurzaamheid
ING – Horeca en industrie groeien op energieke wijze – September 2011.pdf (59 kB) »

 

Highlights
– Een toename van het energieverbruik verklaart het meeste van de productiegroei in de horeca en industrie in de periode 1996-2008. In deze sectoren wordt 5 tot 6% van de groei verklaard door meer energieverbruik.

– In arbeidsintensieve sectoren als de zorg en zakelijke dienstverlening verklaart een toename van het energiegebruik slechts 1% van de productiegroei.

– Als ook naar de omvang van het energieverbruik wordt gekeken, zijn de industrie en agrarische sector – in tegenstelling tot de horeca – grootverbruikers.

– De industrie en agrarische sector lenen zich bij uitstek voor energiebesparende maatregelen en zijn cruciaal voor de verduurzaming van Nederland en de transitie naar een lage koolstofeconomie.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…