Ondernemers zien nog geen positieve effecten van regels die door het kabinet zijn geschrapt of aangepast, zo blijkt uit onderzoek van De Zaak en ING Economisch Bureau. De helft wil zelfs 10% meer belasting betalen om van 10% van de regels af te komen. Opvallend is wel dat 75% van de ondernemers zich meer zorgen maakt over de toekomst van euro dan over regeldruk.

Ondernemers merken weinig van afname regeldruk
Ondernemers merken nog weinig van de vermindering van de regeldruk die het kabinet Rutte een jaar geleden bij aantreden beloofde. Meer dan een op de vijf (22%) denkt zelfs dat de regeldruk voor hen is toegenomen. Ze maken zich echter meer zorgen over de toekomst van de euro dan over de regeldruk.

Dit blijkt uit onderzoek van De Zaak in samenwerking met het ING Economisch Bureau.

Top 10
Regels die van ondernemers per direct geschrapt mogen worden:

1. Ontslagbescherming
2. De wijze van aangifte van loon- en omzetbelasting
3. Urencriterium
4. De verplichting om enquêtes in te vullen
5. Het hoge btw-tarief van 19%
6. Regels van de AFM
7. De ingewikkelde procedures voor aanvragen vergunningen
8. Arbo-wetgeving en verplichte Bedrijfshulpverlening
9. De werkkostenregeling
10. UWV-verplichtingen

 

Lees het hele rapport
Brochure Regeldruk 2011 (pdf, 70 kB) »

Verschillen per grootte van bedrijf
Kleinere bedrijven ervaren de regeldruk als te groot. Hoe groter het bedrijf, hoe vaker de ondernemer aangeeft dat de regeldruk onder dit kabinet wèl is afgenomen. Van bedrijven met vijf of minder medewerkers vindt maar 15% dit en bij bedrijven met 25 of meer werknemers deelt 27% die mening. Voor het totaal is dit 18%.

Drie op de vijf ondernemers ziet geen enkel verschil ten opzichte van voorgaande jaren.

Verschil tussen sectoren
Ruud van Dusschoten, directeur Business Banking ING Nederland: “De druk komt van verschillende kanten. Niet alleen van de centrale overheid, maar het volgt ook uit Europese afspraken en van lokale overheden en productschappen. Dat kan per sector, maar ook per regio heel verschillend uitpakken.”

“De meeste effecten van het Belastingplan 2012 merken de ondernemers pas op zijn vroegst volgend jaar. We zien dat de beperkende regels waar ondernemers zich het meest aan ergeren, voor een groot deel al zijn of worden aangepakt door het kabinet.”

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…