Groningen was afgelopen week weer volop in beweging. Een aardbeving met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter zorgde dinsdag voor opschudding en schademeldingen in Groningen. Bij de NAM zijn zeker 300 schademeldingen binnengekomen. Maar hoe meet je eventuele schade? Het Groningse Embed Engineering BV is al 3 jaar bezig met de ontwikkeling van Omnidots, bewegingssensoren die de trillingen en bevingen in woningen registreren. 

“Daar zijn we mee begonnen toen we merkten dat de onrust in de bodem niet objectief te meten was,” legt CEO Marko Bolt van het bedrijf uit. “Veel mensen willen weten wat voor effect trillingen hebben op een huis en hoe je dat kunt meten. Daarvoor waren tot voor kort alleen dure instrumenten beschikbaar, dat is voor particulieren geen haalbare kaart. Na marktonderzoek en technologisch onderzoek kwamen we erachter dat we daar op in konden springen met laagdrempelige, slimme electronica.”

Winst
Momenteel zijn er ruim 500 Omnidots in bedrijf, vooral in de provincie Groningen. “Dat doen we vanuit twee aparte bedrijven”, zegt Bolt. “Vanuit Embed Engineering hebben we zelf de technologie ontwikkeld; onze firma Omnidots zorgt voor de verkoop en installatie bij de gebruikers. Zo scheiden we de ontwikkeling en de installatie, dat zorgt voor duidelijkheid. Het project loopt nu 3 jaar en inmiddels hebben we zeker 3 euroton in het project geïnvesteerd. Die investeringen kunnen we doen met de opbrengt van de andere Embed-projecten. Binnen 2 jaar denken we dat het project winst gaat opleveren.”

Prijs voor innovatie
Voor de projecten van Embed en Omnidots is veel aandacht. Zo is Omnidots genomineerd voor een Shell Livewire Award, een stimuleringsprijs voor innovatieve ondernemers. Daarnaast maakt Embed kans op de Groninger ondernemersprijs, een initiatief van de stad en provincie om een goed presterend bedrijf in de schijnwerpers te zetten. Bolt: “Dat is heel leuk en goed voor onze exposure.”

Nieuw is dat de trillingen deze week ook in de stad Groningen werden gevoeld. “Daar is hoogbouw, daar wonen meer mensen dicht op elkaar. Dat klinkt misschien vervelend, maar onze sensoren kunnen ook daar voor duidelijkheid zorgen. Dan kun je zeggen “dit gebouw kan het prima aan”. Bij oude pandjes is dat misschien weer anders. Zie het als een soort kilometerteller in je auto. Als je de trillingen meet, dan kun je aantonen wanneer er slijtage optreedt.”

Aarbeving Groningen
Ondertussen maken ondernemers in de stad Groningen zich steeds meer zorgen. Thom Mulder runt een 100 jaar oude zaak in feestartikelen aan de Gedempte Zuiderdiep. “Het komt nu wel dichtbij. Na de aardschokken hebben we hier gelukkig nog geen schade gemeten, maar voor de zekerheid maken we wel foto’s van dit oude pand. Op die manier kunnen we een soort nulmeting doen. In ons huis even verderop, aan het Eemskanaal, hebben we de beving wel degelijk gevoeld. Daar schudde ons bed heen en weer.”

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Lees ook…