Duurzame ondernemers kiezen ervoor om hun CO2-voetafdruk tot een minimum te beperken. Zij besparen waar mogelijk op het gebruik van elektriciteit en brandstof en kiezen voor het restant voor groene stroom. Bent u nog niet zo ver? Met de onderstaande tips kunt u uw energie- en brandstofverbruik snel verminderen. Auteur Rob van der Rijt van Klimaatplein tekende ze voor u op.

1. Houd de warmte binnen
Door als winkelier in de winter de winkeldeur dicht te houden is tot 43% op (warmte)energiekosten te besparen. Klanten waarderen dit gedrag, er is minder tocht in de winkel en minder omgevingsgeluid van buiten. Er is zo tot € 3.000,- te besparen op verwarmingskosten per jaar.

2. Isoleren
Isoleer muren, daken, leidingen en vloeren van het gebouw. Hiermee voorkomt u warmteverlies en bespaart u direct op energiekosten. Het plaatsen van radiatorfolie om de warmte binnen te houden verdient zich binnen 5 maanden terug. Het aanbrengen van leidingisolatie verdient zich binnen 10 maanden terug.

3. Creëer inzicht in energieverbruik
In sommige gevallen wordt tot 30% van het energieverbruik verspild doordat in de nacht nog apparaten staan te branden die door niemand worden bediend. Creëer inzicht in uw energieverbruik en zet apparaten uit of gebruik een tijdschakelaar voor tijden dat in uw gebouw niemand aanwezig is. Een tijdschakelklok schakelt apparaten op een vast tijdstip aan en uit. Verdient zich binnen een jaar terug.

4. Verlichting
Zorg voor voldoende toegang van daglicht op de werkvloer. En pas daarnaast technieken als bewegingsdetectie en daglicht afhankelijke verlichtingsmogelijkheden toe. Verlichting uitzetten op plaatsen waar u of uw collega’s niet aanwezig zijn, verdient zichzelf direct terug. Bewegingssensoren voor uw verlichting realiseren een energiebesparing tot 90%; de terugverdientijd is 2 jaar volgens verlichtingswinkel vandenheuvelverlichting.nl. Uw oude verlichtingsarmaturen inruilen voor een energiezuinige variant verdient zich binnen 2 jaar terug. 

5. PC in energiebespaarstand
Uw pc op de energiebespaarstand zetten met behulp van Windows-energiebeheer verdient zich direct terug. U bespaart hiermee tot € 42,- aan energiekosten per jaar.

6. Mobiliteit
Door te vergaderen met Skype bespaart u autokilometers. Terugverdientijd is direct. Ga op de fiets naar het werk in plaats van met de auto. Verdient zich direct terug, en niet alleen in euro’s. Het op spanning houden van uw autobanden levert u € 100,- per jaar op aan brandstofbesparing. Een online cursus Het Nieuwe Rijden verdient zich binnen drie maanden terug.

Over het Klimaatplein
Op Klimaatplein.com vindt u de tips, strategie en partners om te besparen op energiekosten of zelf duurzame energie op te wekken. Ook maakt u er gebruik van een gratis stappenplan waarmee u in vijf stappen zelf CO2-neutraal onderneemt. Iedere stap biedt u diverse energiebesparingtips en ook direct de partners die u kunnen helpen om die stap concreet mee uit te voeren. Naast het 5-stappenplan kunt u ook direct gaan besparen op energieverbruik door de bespaartips op te volgen voor uw gebouwde omgeving, vervoer en in uw bedrijfsvoering.

Rob van der Rijt van Klimaatplein schreef het boek In vijf stappen CO2-neutraal ondernemen. De Zaak geeft vijf exemplaren van het boek weg. Om daarvoor in aanmerking te komen, vult u uw gegevens in op onze boekenpagina. Let op: het boek verschijnt op 12 april 2013.

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Beleggen in vastgoed is een langetermijnbelegging. Benieuwd wat jouw opties zijn? Lees meer in de brochure. Prognose gemiddeld jaarrendement over 7 jaar: 8,1%.

Lees ook…