Criminaliteit en beveiliging zijn een "hot issue". Uit meerdere onderzoeken blijkt dat ondernemers steeds meer te maken krijgen met bedreiging, oplichting en fraude. Waar moet u alert op zijn en wat kunt u er tegen doen?

Onveiligheid op de werkvloer
Onderzoek toont aan dat één op de vier werknemers te maken heeft gehad met diefstal op de werkplek. De helft is bang om portemonnees, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen op de werkplek achter te laten. Verder blijkt dat grote groepen werknemers zich onveilig voelen op de werkvloer. Hoe beschermt u uw medewerkers? 

 

Een branche die veel met onveiligheid te maken heeft is de detailhandel. Om dit tegen te gaan is door het Platform Detailhandel Nederland samen met de ministeries van Justitie, Binnenlandse Zaken en Economische Zaken het Convenant Aanpak Winkelcriminaliteit opgesteld.

Een van de maatregelen die door het ministerie van Justitie in het leven geroepen is om de veiligheid voor het bedrijfsleven te vergroten is het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO).

Diefstal en fraude door personeel
Hoezeer u uw personeel ook vertrouwt, interne criminaliteit komt veelvuldig voor en zorgt voor veel schade. VNO-NCW vraagt aandacht voor dit probleem en vraagt medewerking van ondernemers om delicten van werknemers aan banden te leggen. Bedrijven die zelf maatregelen hiertegen nemen krijgen voorrang tijdens aangifte bij politie en justitie.

Kantoorartikelen of andere spullen van de baas meenemen is een bekende vorm van frauderen, maar ook (te veel) internetten onder werktijd, onterechte ziekmelding of het declareren van niet-gewerkte uren vallen eronder. Dit zijn (helaas) slechts enkele voorbeelden van ongewenst gedrag op de werkvloer.

Oplichtingspraktijken
Het komt steeds vaker voor dat malafide bedrijven u onder valse voorwendselen geld willen aftroggelen. Het gaat in de meeste gevallen om spookfacturen en -contracten waarvan u gevraagd wordt de gegevens te controleren. Voor u het weet heeft u getekend voor iets waar u helemaal niet voor wilt betalen. Lees meer over veelvoorkomende oplichtingspraktijken.

Op internet
De wereldwijde toegankelijkheid van het web is handig, maar maakt het ook kwetsbaar. Cybercriminaliteit kent vele vormen. Er worden virussen verspreid en er zijn allerhande oplichters en hackers aanwezig. U kunt zich ertegen wapenen door uw computer, netwerk en website te beveiligen.
Neemt u orders aan via internet, dan kunt u te maken krijgen met creditcardfraude en andere vormen van internetfraude.

 

Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter

Ook praktische tips in je mailbox?

Denk na over de toekomst van je bedrijf. Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrieven.
Lees hier ons Privacy statement

Lees ook…