Ontspannen spreken in het openbaar
Het moment is daar. Na alle voorbereidingen staat u op het punt te gaan speechen. Hoe zorgt u ervoor dat de presentatie, ondanks de onvermijdelijke zenuwen, ontspannen verloopt? Deze checklist helpt u op weg.
Open vragen
Stel uw publiek vooraf open vragen over een bepaald aspect in uw presentatie, zoals “Wat ik straks graag van jullie hoor…” U houdt het initiatief en stuurt alvast de discussie die achteraf plaatsvindt. Bovendien dwingt u de toehoorders direct tot aandacht.   
 
Aantekeningen en illustraties 
Gebruik kaartjes met aantekeningen en steekwoorden; dat geeft houvast, letterlijk en figuurlijk. Neem ter illustratie voorwerpen mee. Daarmee gaat u vanzelf natuurlijker bewegen en uw verhaal wordt er levendiger van.
 
Blijf niet zitten 
Staand heeft u een natuurlijk overwicht op uw publiek. En kom in beweging. Uw toehoorders luisteren dan actiever, en bovendien ‘loopt’ uw verhaal ook beter.  
 
Handen hoog 
Houd uw handen ter hoogte van het borstbeen, een goede uitgangspositie voor gebaren en beweging. Ga niet met uw armen over elkaar of op de rug staan, dat kan betweterig of neerbuigend overkomen.
 
Persoonlijke elementen 
Maak uw presentatie persoonlijk en onderscheidend. Gebruik bijvoorbeeld foto’s, laat een geluidsfragment horen of zet de zaal in een andere opstelling.
 
Neem de tijd 
Las af en toe een pauze in om een slokje water te drinken. Dit werkt kalmerend en zorgt voor structuur. Maar maak wel uw gedachten en zinnen af.
 
Interactie met de zaal
Kijk uw publiek aan. Zoek toehoorders op die veel non-verbale, positieve feedback geven. Zoek eventueel interactie door vragen te stellen, maar breng het publiek daarmee niet in verlegenheid.  

 

Voor welke auto ga jij?
Het brede aanbod van Mercedes-Benz is standaard rijk uitgerust en sluit naadloos aan bij de behoeften van de zakelijke rijder. En dat tegen een zeer aantrekkelijke prijs én netto bijtelling.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Verbeter Je Cashflow
Een populaire oplossing is factoring van je facturen. Probeer het uit met 1 factuur.