Het moment is daar. Na alle voorbereidingen staat u op het punt te gaan speechen. Hoe zorgt u ervoor dat de presentatie, ondanks de onvermijdelijke zenuwen, ontspannen verloopt? Deze checklist helpt u op weg.

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Open vragen

Stel uw publiek vooraf open vragen over een bepaald aspect in uw presentatie, zoals “Wat ik straks graag van jullie hoor…” U houdt het initiatief en stuurt alvast de discussie die achteraf plaatsvindt. Bovendien dwingt u de toehoorders direct tot aandacht.

Aantekeningen en illustraties 

Gebruik kaartjes met aantekeningen en steekwoorden; dat geeft houvast, letterlijk en figuurlijk. Neem ter illustratie voorwerpen mee. Daarmee gaat u vanzelf natuurlijker bewegen en uw verhaal wordt er levendiger van.

Blijf niet zitten 

Staand heeft u een natuurlijk overwicht op uw publiek. En kom in beweging. Uw toehoorders luisteren dan actiever, en bovendien ‘loopt’ uw verhaal ook beter.

Handen hoog 

Houd uw handen ter hoogte van het borstbeen, een goede uitgangspositie voor gebaren en beweging. Ga niet met uw armen over elkaar of op de rug staan, dat kan betweterig of neerbuigend overkomen.

Persoonlijke elementen 

Maak uw presentatie persoonlijk en onderscheidend. Gebruik bijvoorbeeld foto’s, laat een geluidsfragment horen of zet de zaal in een andere opstelling.

Neem de tijd 

Las af en toe een pauze in om een slokje water te drinken. Dit werkt kalmerend en zorgt voor structuur. Maar maak wel uw gedachten en zinnen af.

Interactie met de zaal

Kijk uw publiek aan. Zoek toehoorders op die veel non-verbale, positieve feedback geven. Zoek eventueel interactie door vragen te stellen, maar breng het publiek daarmee niet in verlegenheid.

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Wil jij je bedrijf klaarstomen voor de toekomst en ervoor zorgen dat je medewerkers blijven ontwikkelen en ontwikkelen? Ontdek hoe de SLIM-regeling…
Sinds 2022 is de wet met betrekking tot verplichte scholing voor werknemers veranderd. Als werkgever moet je scholing die wettelijk verplicht is…
In deze tijd van arbeidskrapte is investeren in opleidingen van je medewerkers een strategische zet om je bedrijf toekomstbestendig te maken. Benieuwd…
6 belangrijke tips voor ondernemers over taken, werktijden en roosters voor vastende medewerkers waarmee je hen tijdens de ramadan tegemoet…