Rentabiliteit zegt iets over de winstgevendheid van jouw bedrijf en speelt een rol bij beslissingen over investeringen. Hoe werkt het?

Inhoudsopgave

Wat is rentabiliteit?

Rentabiliteit is de verhouding tussen het inkomen of de winst van een bedrijf en het vermogen waarmee dit werd verdiend.

Het getal zegt dus iets over de winstgevendheid van een onderneming en speelt een rol bij beslissingen over investeringen.

Aan de hand van de uitkomst kun je bepalen of het eventueel verstandig is geld in een bepaald productiemiddel of in de ontwikkeling of marketing van een product te steken.

Hoe berekenen je het?

Het Du Pont-schema is een instrument om de factoren te bewaken die de rentabiliteit van de onderneming bepalen. Elke verandering in één van de gegevens heeft een wijziging tot gevolg.

Het mooie van dit schema is, dat de veelheid aan cijfers wordt teruggebracht tot een overzichtelijk geheel van verbanden. Het uiteindelijke ‘totaal resultaat’ wordt op de volgende manier verdeeld:

  • Rente voor de verstrekkers van vreemd vermogen;
  • Belasting over de resterende winst;
  • Winst na belasting (voor jou, de verstrekker van het eigen vermogen).
Pensioen Scan 2022
Bouw jij al op een slimme manier je pensioen op? Check nu in 2 minuten welke van de 8 pensioenopties voor jou een zorgeloze oude dag oplevert, met maximaal rendement én inzet van al je belastingvoordeel.
Share on print
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Ontvang kortingscode gratis tankpas
Weg met alle reisbonnetjes en ingewikkelde btw-terugvorderingen. Met een zakelijke tankpas ontvang je één overzichtelijke factuur met alle gemaakte kosten. Probeer gratis uit!
Lees hier ons Privacy statement