Wie: Roos Wouters (40)
Woont/werkt in: Amsterdam
Bedrijf: zzp adviseur/trainer & partner Mindshake
Sinds: 2006
Omzet: 67.000 euro pj
Boeken: 3 geschreven (zie website)
Doel: ondernemers leren met HNW omgaan
Bijzonder: voorzitter Stichting Het Nieuwe Werken Werkt
Gezin: man en twee kinderen (15 en 11 jaar)
Vakantie: met de camper naar zee
Maaltijd: sushi
Droom: dat iedereen met evenveel plezier en vrijheid kan werken/leven als ik
Nadat Roos in 2005 overspannen thuis belandde, ging er een knop om. “Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ga toch niet zó hard werken voor een baas.’ Daarna ben ik ondernemer geworden en ben ik alleen nog maar dingen gaan doen waar ik volledig achtersta en waarvan ik vind dat het mijn tijd waard is.” Ze richtte daarom in 2010 de stichting Het Nieuwe Werken op en helpt vanuit haar rol als zelfstandig adviseur en coach om HNW succesvol te implementeren in een bedrijf.
Een andere economie
“Veel ondernemers, vooral bij grote of snelgroeiende bedrijven, pakken Het Nieuwe Werken helemaal verkeerd aan. Het is een organisatiedoel op zich geworden, in plaats van een middel om meer uit de medewerkers te halen. Ondernemers denken nog te veel in efficiëntie. Dat hoort bij het oude werken, bij de industriële productie-economie. We leven in een kennis- en dienstverleningseconomie waarbij het draait om waarde.”
Moderne slavernij
“Ik ben niet tegen Het Nieuwe Werken, maar tegen de manier waarop veel bedrijven het aanpakken. Wat zij doen heeft niks te maken met meegaan met de tijd, maar met moderne slavernij. De doelstellingen van een bedrijf worden verhoogd. Onder het motto van HNW mogen medewerkers overal en altijd werken, maar als je de doelen niet haalt word je ontslagen. Ze willen bezuinigen, zonder oog voor begeleiding en coaching van hun medewerkers. Dat is uitbuiting.”
Hoe dan wel?
Maar hoe moet het dan wel? “Ondernemers moeten hun medewerkers betrekken bij beslissingen. Vraag eens of je medewerkers ideeën hebben over hoe zij hun werk zo kunnen inrichten dat zijzelf en het bedrijf kan groeien. Kijk ook naar de individuele kwaliteiten van je medewerkers. Overleg met ze. Waar ligt je talent? Wat zijn je kwaliteiten? Wat vind jij leuk om te doen en wat kan jij bijdragen aan de organisatie? Als je dat goed doet, gaan je medewerkers voor je door het vuur.”
Lees alles over Het Nieuwe Werken in de nieuwste editie van De Zaak.