We horen links en rechts succesverhalen over Het Nieuwe Werken (HNW). Maar wat gebeurt er als je HNW niet goed implementeert in je bedrijf? Ondernemer Roos Wouters staat kritisch tegenover HNW, want volgens haar pakken veel bedrijven het helemaal verkeerd aan. 

Inhoudsopgave

Snel inzicht in de belangrijkste ondernemerszaken: met de Top 3 Scans 2023 van De Zaak: de AOV Scan, de Aftrekposten Scan en de Pensioen Scan

Wie: Roos Wouters (40)
Woont/werkt in: Amsterdam
Bedrijf: zzp adviseur/trainer & partner Mindshake
Sinds: 2006
Omzet: 67.000 euro pj

Boeken: 3 geschreven (zie website)
Doel: ondernemers leren met HNW omgaan
Bijzonder: voorzitter Stichting Het Nieuwe Werken Werkt
Gezin: man en twee kinderen (15 en 11 jaar)
Vakantie: met de camper naar zee
Maaltijd: sushi
Droom: dat iedereen met evenveel plezier en vrijheid kan werken/leven als ik

Nadat Roos in 2005 overspannen thuis belandde, ging er een knop om. “Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ga toch niet zó hard werken voor een baas.’ Daarna ben ik ondernemer geworden en ben ik alleen nog maar dingen gaan doen waar ik volledig achtersta en waarvan ik vind dat het mijn tijd waard is.” Ze richtte daarom in 2010 de stichting Het Nieuwe Werken op en helpt vanuit haar rol als zelfstandig adviseur en coach om HNW succesvol te implementeren in een bedrijf.

Een andere economie

“Veel ondernemers, vooral bij grote of snelgroeiende bedrijven, pakken Het Nieuwe Werken helemaal verkeerd aan. Het is een organisatiedoel op zich geworden, in plaats van een middel om meer uit de medewerkers te halen. Ondernemers denken nog te veel in efficiëntie. Dat hoort bij het oude werken, bij de industriële productie-economie. We leven in een kennis- en dienstverleningseconomie waarbij het draait om waarde.”

Moderne slavernij

“Ik ben niet tegen Het Nieuwe Werken, maar tegen de manier waarop veel bedrijven het aanpakken. Wat zij doen heeft niks te maken met meegaan met de tijd, maar met moderne slavernij. De doelstellingen van een bedrijf worden verhoogd. Onder het motto van HNW mogen medewerkers overal en altijd werken, maar als je de doelen niet haalt word je ontslagen. Ze willen bezuinigen, zonder oog voor begeleiding en coaching van hun medewerkers. Dat is uitbuiting.”

Hoe dan wel?

Maar hoe moet het dan wel? “Ondernemers moeten hun medewerkers betrekken bij beslissingen. Vraag eens of je medewerkers ideeën hebben over hoe zij hun werk zo kunnen inrichten dat zijzelf en het bedrijf kan groeien. Kijk ook naar de individuele kwaliteiten van je medewerkers. Overleg met ze. Waar ligt je talent? Wat zijn je kwaliteiten? Wat vind jij leuk om te doen en wat kan jij bijdragen aan de organisatie? Als je dat goed doet, gaan je medewerkers voor je door het vuur.”

Lees alles over Het Nieuwe Werken in de nieuwste editie van De Zaak. 

Is jouw pensioenpot al gevuld een zorgeloze oude dag? Check binnen 2 minuten welke pensioenopties voor jou (fiscaal) het beste zijn. Start de gratis Pensioen Scan van De Zaak.

Lees ook…
Succesvol ondernemen is voor een flink deel afhankelijk van je zakelijk netwerk. Als zelfstandige is het belangrijk zichtbaar te zijn, zodat je wordt…
Efficiënt voorraadbeheer bereik je met de perfecte balans. Aan de ene kant wil je geen nee verkopen aan je klanten. En aan de andere kant wil je je…
Hybride werken is een ‘blijvertje’, dat is wel duidelijk. Wat zijn eigenlijk de voordelen van hybride werken en hoe krijg je dat goed georganiseerd…
Wat maakt jouw bedrijf in de ogen van klanten zo bijzonder dat zij voor jou kiezen en niet voor de concurrent? Ofwel: wat is je onderscheidend…
In een tijd waarin werknemers steeds vaker moeite hebben de balans te vinden tussen werk en privé, is het verhogen van de vitaliteit in je bedrijf…
Al sinds de 19de eeuw kennen we in Nederland de zomervakantie: een periode van zes weken, waarin de scholen zes weken gesloten zijn. Gezinnen met…